Сърбите са предали над 3000 незаконни оръжия през първите два дни от оръжейната амнистия, обявена след двете масови стрелби, при които загинаха 17 души. Това заяви президентът на страната Александър Вучич, цитиран от "Ройтерс".

Амнистията започна в понеделник, след като 13-годишен ученик с два пистолета уби осем ученици и охранител, а други шестима ученици и преподавател бяха ранени.

Към момента стрелецът е в ареста и е подложен на психологическа експертиза, но не може да носи наказателна отговорност поради възрастта си. Полицията съобщи, че той е направил самопризнания за нападението.

Само два дни по-късно 21-годишен въоръжен мъж уби осем души и рани други 14 в две села в Централна Сърбия. Той е задържан.

Вучич посочи, че до момента са предадени над 3000 единици оръжие, но не уточни какво.

При предишни оръжейни амнистии през последните две десетилетия сърбите предаваха забранени военни оръжия, ловни оръжия, пистолети, както и цеви, заключващи механизми и други части.

Предадени са и десетки хиляди патрони.

Сръбската опозиция на протест даде срок на Вучич до петък да се оттегли

Сръбската опозиция на протест даде срок на Вучич до петък да се оттегли

След насилието в сръбските училища

"Това е добра новина, защото рискът е много по-малък", подчерта Вучич.

Съгласно условията на амнистията, хората са приканени да предадат незаконни оръжия, включително бойни, законно притежавани оръжия, които вече не желаят, боеприпаси и муниции, анонимно и без да подлежат на съдебно преследване.

Полицейските управления призоваха хората, които притежават експлозиви или боеприпаси, да не ги носят в полицейските участъци, а да изчакат обучен персонал за обезвреждането им.

Вучич обещава да разоръжи Сърбия след втората масова стрелба за два дни

Вучич обещава да разоръжи Сърбия след втората масова стрелба за два дни

Както регистрираните, така и незаконните оръжия ще бъдат конфискувани

По-рано Вучич обяви допълнителни проверки на регистрирани притежатели на оръжие и стрелбища, въвеждане на засилено полицейско присъствие в училищата и промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежки наказания за престъпления, свързани с оръжие.

Също днес полицията съобщи, че е задържала бащата на ученика, открил стрелбата в училището.

Масовите стрелби са сравнително редки в Сърбия, която има много строги закони за носене на оръжие. В Западните Балкани обаче има стотици хиляди незаконни оръжия след войните и размириците през 90-те години.