Сръбският президент Александър Вучич обеща в петък да стартира широкомащабен план за разоръжаване, за да премахне стотици хиляди оръжия от страната след две масови стрелби за по-малко от 48 часа, съобщават АФП и "Франс 24".

Стрелбата накара сърбите да изпаднат в ужас, а Вучич каза, че както регистрираните, така и незаконните оръжия ще бъдат конфискувани, което ще бъде "почти пълно разоръжаване на Сърбия".

"Това е атака срещу цялата ни страна и всеки гражданин го чувства", каза Вучич по време на национално обръщение.

Обещанието на Вучич дойде само часове, след като полицията арестува мъж, заподозрян в убийството на осем души и раняването на най-малко 14 други при втората масова стрелба тази седмица, след издирване през цялата нощ.

Втора стрелба в Сърбия с десетки жертви
Обновена

Втора стрелба в Сърбия с десетки жертви

Стрелецът е задържан след няколкочасово издирване

Последният инцидент започна около полунощ близо до Младеновац - на около 60 километра южно от столицата Белград - когато 21-годишен въоръжен мъж, въоръжен с автоматично оръжие, откри огън от движещо се превозно средство, според държавната RTS телевизия.

Стрелбата е била в три отделни села в района. Това предизвика продължило часове издирване, докато полицията претърсваше горите край Белград, докато хеликоптер кръжеше над главите им, използвайки прожектори.

"След широко издирване полицията арестува мъжа.", се казва в изявление на полицията, използвайки само инициалите на заподозрения. "Той е заподозрян, че е убил осем и е ранил 14 души през нощта. Ранените са хоспитализирани."

Полицията каза, че мъжът е арестуван близо до централния град Крагуевац - на около 90 километра от мястото на атаките. Той беше арестуван в дома на свой роднина, след като отвлече такси. Впоследствие шофьорът съобщил на властите, каза Вучич.

Предполагаемият стрелец е притежавал четири гранати, Калашников и голямо количество боеприпаси.

Инцидентът се случи по-малко от два дни след най-тежката стрелба в училище в новата история на Сърбия. 13-годишен уби девет души, включително осем съученици, в училище в центъра на Белград в сряда.

Стрелбата остави страната в състояние на дълбок шок, като хиляди се стичат към импровизирани мемориални места, докато други се редят на опашка, за да дарят кръв.

Бащата на 13-годишния стрелец от Сърбия отрича да носи вина

Бащата на 13-годишния стрелец от Сърбия отрича да носи вина

Той е заподозрян, че е обучавал сина си да борави с оръжия

Стрелбата през нощта започна, когато заподозреният стрелец първо откри огън в училищен двор в село Дъбона, убивайки полицай и сестра му заедно с други в района, според RTS.

След това стрелецът се премести в близките села Мало Орашие и Сепсин, според RTS.

"Вечерта чухме изстрели, но си помислих, че са фойерверки, деца все лудуват", казwа Звонко Младенович, жител на Дубона, пред АФП. Дори не ми е хрумвало, че нещо подобно може да се случи. Внучката на братовчед му е била простреляна и ранена, каза Младенович.

"Тя беше на гости при дядо си. Това беше мястото, където децата се мотаеха и... тя беше простреляна в главата", добави Младенович. "Първо онези деца в Белград, а сега и това. Това е катастрофа."

Друг жител на Дубона, Слободан Николич, каза, че група млади хора са били събрани на пейка в парка, пеели и се мотаели преди стрелбата.

На разсъмване в петък в района на последната стрелба се забелязва засилено полицейско присъствие.

Приблизително 600 полицаи са били разположени в района, според RTS, включително членове на елитна антитерористична част, която патрулира по магистралата.

Разтревожени роднини се събраха пред центъра за спешна медицинска помощ в Белград, където са хоспитализирани най-малко осем от ранените, съобщи телевизия N1.

Сърбия започна тридневен траур в петък по време на това, което обикновено е празнично време в началото на пролетта, когато хората обикновено се събират на открито и се срещат с приятели и семейства в местните кафенета.

Бивша ученичка наръга двама с нож в сръбско училище
Обновена

Бивша ученичка наръга двама с нож в сръбско училище

Поредно нападение за седмицата в столицата Белград