Хиляди училища в Чехия затвориха врати днес и организираха необичайна еднодневна стачка с искане за по-високо финансиране за образованието, което според тях е застрашено от политиките на дясноцентристкия кабинет за строги икономии, съобщава "Ройтерс".

Профсъюзите посочиха, че към стачката са се присъединили повечето училища в страната с 10,9 милиона души население, като протестната проява е подкрепена от други синдикати в публичния и частния сектор на фона на недоволството от усилията на правителството да намали бюджетните дефицити.

Учителските профсъюзи предупреди, че бюджетният план за образование за 2024 г. ще застраши качеството на училищното обучение поради неадекватни ресурси за преподаване на езици и други предмети в малки групи и ниско финансиране за помощник-учители и други помощни професии, като готвачи.

Ръководителят на най-голямата синдикална група CMKOS Йозеф Стредула заяви, че правителството е пренебрегнало въздействието на инфлацията върху жизнения стандарт и пакетът от увеличения на данъците и съкращения на разходите, одобрен от парламента, е неприемлив.

Други професии също се присъединиха към стачката, включително синдикатите на най-големия частен производител "Шкода", които планираха двучасово спиране на работата. Стредула посочи, че около 1 милион души ще подкрепят стачката под някаква форма.

На свой ред правителството определи стачката като неоснователна, след като отмени планираните съкращения и предвиди малко увеличение на общия училищен бюджет за следващата година. Според синдикатите обаче то е твърде малко, като се има предвид, че средната инфлация е двуцифрена.

Правителството и парламентът одобриха мерки за намаляване на фискалния дефицит до 2,2% от брутния вътрешен продукт през следващата година от настоящите 3,6%.

"Трябва да спрем нарастването на дълга и пакетът за възстановяване е ясен път към това", заяви Фиала на пресконференция.

"Става въпрос за политически амбиции на синдикатите и техните лидери. Учителите получиха обещание да получат заплати на 130% от средните за страната, като се наблюдава значително увеличение през последните години, а сред исканията на стачката не са по-високи учителски заплати", отбеляза той.

Чешката република е изразходила 3,1% от БВП от публичните бюджети за основно и средно образование през 2020 г., което е малко под средното за ОИСР от 3,3%, показват данни на ОИСР.