Хиляди демонстрираха в Кардиф с настояване за независимост на Уелс от Обединеното кралство, като според организаторите това е първата подобна демонстрация в историята на Уелс, съобщава "Гардиън".

Част от протестиращите са изтъкнали, че през целия си живот са били поддръжници на независимостта, докато други са коментирали, че са стигнали до тази позиция заради Брекзит и строгите мерки за икономии. Скорошно социологическо допитване показа, че 12 на сто от хората в Уелс подкрепят автономията от Обединеното кралство.

След като демонстрацията е приключила с изпълнение на националния химн на Уелс, Адам Прайс, който е лидер на националистическата партия Plaid Cymru, заяви, че проблемите на Уелс могат да бъдат по-лесно разрешени, ако решенията се взимат в рамките на страната.

"В продължение на много години желанието ни да видим независим Уелс изглеждаше далечно. Ала ходът на събитията се променя, демонстрациите се увеличават и гласовете стават по-силни", изтъкна Адам Прайс.

"Пренебрежение в продължение на десетилетия от страна на Уестминстър (британския парламент) доведе до бедност и недостатъчни инвестиции. Една трета от децата ни живеят в относителна бедност и трябва само да погледнете хаоса около Брекзит, за да видите, че Уестминстър не е в състояние да управлява или да представлява Уелс", настоя още той.

Говорителят на организатора на демонстрацията за независимост на Уелс от своя страна коментира, че "дебатът около конституционното бъдеще на Уелс се засили след референдума за излизането на Великобритания от ЕС".

"Няколко групи смятат, че Уелс и неговият народ ще имат по-добро бъдеще като независима държава извън Обединеното кралство... Все повече се осъзнава, че независимостта е нещо нормално", допълни говорителят.