Хиляди протестиращи излязоха по улиците на френските градове в петия уикенд на демонстрации в цяла Франция срещу правителството на президента Еманюел Макрон, въпреки призивите за отлагане след терористичната атака в Страсбург по-рано тази седмица, съобщава "Ройтерс".

Според френските власти около 16000 "жълти жилетки" са излезли на протест из страната до този момент. 

Няколко хиляди "жълти жилетки" протестират в Париж. На бул. "Шанз Елизе" протестиращите изградиха жива пирамида. В редиците се забелязват синдикални лидери и политици от крайната левица, невинаги посрещани с одобрение от протестиращите.

Най-малко 25 арестувани във Франция преди началото на протеста на "жълтите жилетки"

Най-малко 25 арестувани във Франция преди началото на протеста на "жълтите жилетки"

Над 4 500 души са в арестите

В Париж бяха разположени хиляди полицаи, които да овладеят евентуални изблици на насилие. Стигна се до кратки сблъсъци. Но няколко големи магазина, като Galeries Lafayette, са отворени за купувачите на коледни подаръци.

Много от демонстрантите повтарят исканията за референдум за граждански инициативи. Полицията е задържала 85 души, 46 са останали в ареста - значително по-малко от миналата събота по същото време, и досега рядко прибягва до сълзотворен газ.

На централния бул. "Шанз-Елизе" няколко голи активистки от феминистката протестна група "Фемен" се изправиха пред полицаите на няколко метра от Елисейския дворец, резиденцията на френския президент.

Вътрешният министър уточни, че около 69 000 полицаи са на крак днес със засилено присъствие в градовете Тулуза, Бордо и Сент Етиен.

"Жълти жилетки" за речта на Макрон: Глупости, блъф, театър, капка в морето

"Жълти жилетки" за речта на Макрон: Глупости, блъф, театър, капка в морето

Други "жълти жилетки" са признали усилията му

Вчера Макрон призова за възстановяване на спокойствието във Франция след почти един месец на протести на т. нар. "жълти жилетки" срещу политиката на правителството. Демонстрациите удариха икономическия растеж и предизвикаха масов хаос.

"Франция се нуждае от спокойствие, ред и връщане към нормалността", подчерта Макрон след срещата на лидерите на Европейския съюз в Брюксел вчера.

В телевизионно обръщение към нацията в понеделник френският президент обяви повишение на заплатите за най-бедните работници и намаляване на данъците за пенсионерите, допълнителни отстъпки, целящи да сложат край на протестите на "жълтите жилетки", но мнозина заявиха, че ще продължат да подържат натиска върху правителството.

Правителството, както и няколко синдикати и опозиционни политици призоваха протестиращите да не излизат по улиците днес, след като четирима души бяха убити при нападение на коледния базар в Страсбург на 11 декември.

Макрон: Извънредни мерки в икономиката и за французите
Обновена

Макрон: Извънредни мерки в икономиката и за французите

Осъждам насилието, но разбирам и бедните, обяви френският президент