Ливанската въоръжена групировка "Хизбула" предприе поредица от атаки с дронове и ракети в Северен Израел във вторник, но предупреди, че нейното дългоочаквано отмъщение за убийството на висш командир от Израел миналата седмица тепърва предстои, предава "Ройтерс".

Хизбула каза, че е изстреляла рояк от атакуващи дронове по два военни обекта близо до Акре в Северен Израел и също така е атакувала израелска военна машина на друго място.

Израелските военни казаха, че са идентифицирани редица враждебни дронове, преминаващи от Ливан, и един е бил свален. В изявлението се казва, че няколко цивилни са били ранени южно от крайбрежния град Нахария. Телевизионни кадри на Ройтерс показват едно място на удар близо до автобусна спирка на главен път извън града.

В изявление израелските военни казаха, че около Акре са звучали сирени, но това се оказало фалшива тревога. Той каза, че неговите военновъздушни сили са ударили два обекта на Хизбула в Южен Ливан.

Напрежението в региона нарасна драстично през последната седмица след убийството на ръководителя на палестинската въоръжена групировка "Хамас" Исмаил Хания и израелски удар в предградията на Бейрут, който уби висш командир на ливанската въоръжена групировка "Хизбула".

Източник от Хизбула каза на "Ройтерс", че "все още не е дошъл отговорът на убийството на командира Фуад Шукр".

По-рано във вторник четирима души бяха убити при нападение срещу дом в ливанския град Майфадун, на близо 30 км северно от границата, казаха медици и източник от сигурността.

Два допълнителни източника от сигурността казаха, че убитите са бойци на "Хизбула", но групата все още не е публикувала обичайните си съобщения за смърт.

Хизбула и израелската армия си разменят огън през последните 10 месеца успоредно с войната в Газа, като ударите тип "око за око" са ограничени предимно до граничната зона.

Лидерът на Хизбула, Сайед Хасан Насрала, се зарече да отмъсти, но каза, че отговорът ще бъде "обмислен"

С какви оръжия разполагат Израел и Иран за война по между си

С какви оръжия разполагат Израел и Иран за война по между си

Зависимостта на Иран от технологии разработени за първи път през 60-те години, показва относителната слабост на неговите сили