"Хизбула" отхвърли призивите на международни пратеници да избягва да отговаря на очаквана израелска атака в отговор на смъртоносен ракетен удар по окупираните от Израел Голански възвишения, каза  във вторник служител от ливанската групировка, цитиран от "Ройтерс".

"Хизбула", която отрече да е замесена в съботния удар, информира посредниците, че все пак ще отговори на всяка израелска атака, каза служителят в писмени коментари, изпратени до репортери.

Служителят не каза кои държави са представлявали посредниците.

Дипломатическа акция, ръководена от Съединените щати, имаше за цел да ограничи отговора на Израел на атаката на Голанските извори, причинила смъртта на 12 младежи. Израел и САЩ обвиниха подкрепяната от Иран "Хизбула" за удара, като Израел обеща силен отговор.

Дипломати призоваха Израел да не атакува ливанската столица Бейрут и нейните южни предградия, които формират сърцето на "Хизбула", или ключова инфраструктура, казаха пред Ройтерс петима души, запознати с операцията. Те се надяват, че чрез ограничаване на отговора на Израел може да се избегне насилственото отмъщение от страна на "Хизбула".

"Международните пратеници недиректно повдигат пред нас идеята, че не трябва да отговаряме на очакваната агресия под предлог, че трябва да избегнем ескалация и плъзгане към всеобхватна война", каза представителят на "Хизбула".

"Хизбула" ги е информирала за тяхното "изрично отхвърляне на иска" и ще отговори подобаващо, каза служителят.

"Хизбула" също каза, че посредниците са ги информирали за дипломатическите усилия да настояват Израел да щади мирни жители и граждански съоръжения при всяка операция. "Това е нещо хубаво, но ние не вярваме на нашия враг", добави служителят.

Израел иска да удари тежко Хизбула, без да разпали мащабна война в района

Израел иска да удари тежко Хизбула, без да разпали мащабна война в района

САЩ и други страни призовават към сдържаност