Ливанската "Хизбула" все още е била в процеса на раздаване на пейджърите, когато хиляди от тях се взривиха тази седмица, казаха два източника от сигурността, което показва, че групата е била уверена, че устройствата са безопасни, предава "Ройтерс".

Един от членовете на подкрепяната от Иран милиция получи нов пейджър в понеделник, който избухна на следващия ден, докато все още беше в кутията си, каза един от източниците.

Пейджър, даден на старши член само дни по-рано, рани служител, когато се взриви, каза вторият източник.

При очевидно координирана атака устройствата с марката Gold Apollo детонираха във вторник в крепостите на "Хизбула" в Южен Ливан, предградията на Бейрут и източната долина Бекаа.

Президентът на тайванска компания, свързана с взривовете в Ливан, разпитан от прокурори

Президентът на тайванска компания, свързана с взривовете в Ливан, разпитан от прокурори

Той твърди, че устройствата са произведени в Будапеща

В сряда стотици уоки-токита на "Хизбула" избухнаха. При последователните атаки загинаха 37 души, включително най-малко две деца, и бяха ранени повече от 3000 души.

Батериите на уоки-токитата са били заредени със силно експлозивно вещесто, известно като PETN, каза друг ливански източник, запознат с компонентите на устройството, каза пред Ройтерс в петък. До три грама експлозиви, скрити в пейджърите, са останали неоткрити в продължение на месеци от "Хизбула", съобщи "Ройтерс" по-рано тази седмица.

Един от източниците по сигурността каза, че е много трудно да се открият експлозивите "с каквото и да е устройство или скенер". Източникът не уточнява през какъв тип скенери "Хизбула" е прекарала пейджърите.

"Хизбула" провери пейджърите, след като бяха доставени на Ливан още през 2022 г., включително като пътуваше през летищата с тях, за да се увери, че няма да задействат аларми, казаха два допълнителни източника пред "Ройтерс". Общо агенцията разговаря с шест източника, запознати с подробностите за експлозивните устройства за тази история.

Източниците не уточняват името на летищата, на които са провели тестовете.

Какво представлява секретното киберзвено 8200 на Израел?

Какво представлява секретното киберзвено 8200 на Израел?

Операция, при която хиляди пейджъри на агенти на "Хизбула" в Ливан аексплодираха постави в центъра на вниманието секретната военна единица

Ливан и "Хизбула" твърдят, че Израел стои зад атаките. Секретното звено 8200 на военното разузнаване на Израел е участвало в планирането, каза западен източник по сигурността пред "Ройтерс" тази седмица. Израел, който оттогава засили въздушните удари срещу Ливан, нито отрече, нито потвърди участието си.

Атаките и разпространението на устройствата, въпреки рутинното почистване и проверките за пробиви, удариха репутацията на "Хизбула" като най-страшната част от съюзническия чадър на Иран "Оста на съпротивата" на антиизраелските нередовни сили в Близкия изток.

В телевизионна реч в четвъртък генералният секретар на "Хизбула" Хасан Насрала каза, че атаките са "безпрецедентни в историята" на групировката.

Базираната в Тайван Gold Apollo заяви, че не е произвела устройствата, използвани при атаката, като каза, че са произведени от компания в Европа, лицензирана да използва марката на фирмата. "Ройтерс" не успя да установи къде са направени или в кой момент са манипулирани.

Партида от 5000 пейджъри бяха докарани в Ливан по-рано тази година. По-рано бе съобщено, че "Хизбула" се е обърнала към пейджъри в опит да избегне израелското наблюдение на своите мобилни телефони след убийството на висши командири при насочени въздушни удари през последната година.

След взривяването на пейджърите във вторник "Хизбула" заподозря, че други налични устройства може да са били компрометирани, казаха двама от източниците по сигурността, както и източник от разузнаването.

В отговор тя засили проверката на своите комуникационни системи, като извърши внимателни прегледи на всички устройства. Той също така започна разследване на веригите за доставки, през които пейджърите бяха внесени, казаха двама източника от сигурността.

Но прегледът не беше завършен до сряда следобед, когато ръчните радиостанции на групировката избухнаха.

Експлозивът в уоки-токитата е бил в батериите им

Експлозивът в уоки-токитата е бил в батериите им

Японският производител Icom заяви, че не произвежда тези радиостанции от десетилетие

"Хизбула" вярва, че Израел е избрал да взриви ръчните радиостанции на групировката, защото се е опасявал, че "Хизбула" скоро ще открие, че уоки-токитата също са били снабдени с експлозиви, каза един от източниците на Ройтерс.

Експлозиите на уоки-токи убиха 25 души раниха най-малко 650, според министерството на здравеопазването на Ливан - много по-висок процент на смъртност от взривовете на пейджърите предишния ден, които убиха 12 и раниха близо 3000.

Това е станало, защото те са носили по-голям товар от експлозиви от пейджърите, каза един от източниците по сигурността и източникът от разузнаването.

Групировката продължава да проучва точно къде, кога и как устройствата са били заредени с експлозиви, казаха трима от източниците. По-късно Насрала каза същото в речта си в четвъртък.

Един от източниците по сигурността каза, че "Хизбула" е осуетила предишни израелски операции, насочени към устройства, внесени от чужбина от групата - от нейните частни стационарни телефони до вентилационни устройства в офисите на групата.

Това включва съмнения за нарушения през изминалата година.

"Има няколко електронни проблема, които успяхме да открием - но не и пейджърите", каза източникът. "Измамиха ни, шапка долу на врага."

Хасан Насрала: Израел премина всички червени линии

Хасан Насрала: Израел премина всички червени линии

Той определи експлозиите на комуникационните устройства като "военни престъпления и обявяване на война"