Хизбула ще удари нови цели в Израел, ако израеклските военни продължат да убиват цивилни в Ливан, каза лидерът на групировката Сайед Хасан Насрала в сряда, отбелязвайки рязък скок в броя на невоюващите лица, убити в Ливан през последните дни, предава "Ройтерс".

Петима цивилни, всичките сирийци, включително три деца, бяха убити при израелски удари в Ливан във вторник, а най-малко трима ливански цивилни бяха убити предишния ден, според държавни медии и източници от сигурността.

"Продължаващото насочване на атаки към цивилни ще подтикне Съпротивата да изстрелва ракети по населени места, които преди това не са били набелязани", каза Насрала в коментари, направени по време на телевизионно обръщение за отбелязване на шиитския свещен ден Ашура.

Израел и Хизбула си разменят огън, откакто Хизбула обяви "фронт за подкрепа" с палестинците малко след като нейният съюзник "Хамас" атакува южните израелски гранични общности на 7 октомври, предизвиквайки последвалата военна офанзива на Израел в Газа.

Свързаните с Иран групировки в региона, включително шиитски въоръжени фракции в Сирия и Ирак и йеменските хуси, също откриха огън по Израел малко след 7 октомври.

В Ливан боевете са убили повече от 100 цивилни и повече от 300 бойци на Хизбула, според данни на "Ройтерс", и са довели до нива на разрушения в ливанските гранични градове и села, невиждани от войната между Израел и Ливан през 2006 г.

Насрала обеща, че напълно или частично разрушените домове ще бъдат възстановени "по-красиви, отколкото са били преди".

Израелски удар уби приближен бизнесмен на Асад

Израелски удар уби приближен бизнесмен на Асад

Санкциониран от САЩ за връзки с "Ислямска държава"