Удар с израелски дрон върху автомобил в понеделник близо до границата между Ливан и Сирия уби виден сирийски бизнесмен, санкциониран от Съединените щати и в близки връзки с правителството на сирийския президент Башар Асад.

Това съобщава в понеделник АП, като цитира проправителствени медии и служител от подкрепяна от Иран групировка.

Мохамед Бараа Катерджи е бил убит в района на Сабура.

Припомня се, че израелските военновъздушни сили са извършили стотици въздушни удари през последните години, главно срещу членове на подкрепяни от Иран групировки и сирийски военни. Но рядко срещу личности от правителството.

Ударът дойде и в момент, когато израелската армия и ливанската групировка "Хизбула" си разменят огън почти ежедневно от началото на октомври, след началото на войната Израел-Хамас.

Израелски удари над Сирия убиха двама души

Израелски удари над Сирия убиха двама души

От Голанските възвишения към редица обекти в южния регион

Проправителственият ежедневник Al-Watan цитира неназовани "източници", които казват, че 48-годишният Катерджи е бил убит при "ционистки удар с дрон върху колата му". Той не даде повече подробности.

Рами Абдурахман, който оглавява базираната във Великобритания опозиционна военна наблюдателка Сирийска обсерватория за правата на човека, добави, че той очевидно е бил набелязан, защото е финансирал "сирийската съпротива" срещу Израел в Голанските възвишения, както и заради връзките си с подкрепяните от Иран групировки в Сирия.

Израел, който обеща да спре иранското навлизане в северната си съседка, е нанесъл стотици удари по цели в контролирани от правителството части на Сирия през последните години, но рядко ги признава.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) санкционира Катерджи през 2018 г. като посредник на Асад за търговия с петрол с групировката "Ислямска държава" и за улесняване доставките на оръжия от Ирак за Сирия.

OFAC добави, че е отговарял за дейностите по внос и износ в Сирия и е подпомагал транспортирането на оръжия и боеприпаси под претекст за внос и износ на хранителни продукти. Тези пратки са били наблюдавани от определената от САЩ дирекция за общо разузнаване на Сирия.

Той добавя, че базираната в Сирия Katerji Company е транспортна компания, която също е доставяла оръжия от Ирак за Сирия. 

Хизбула показа разузнавателни кадри от 17 военни обекта в Голанските възвишения

Хизбула показа разузнавателни кадри от 17 военни обекта в Голанските възвишения

Видеото е вторият епизод от поредица, която има за цел да покаже докъде е стигнало разузнаването на "Хизбула" над Израел