Лидерът на Хизбула Хасан Насрала постави под съмнение участието на неговата групировка в атентата в Бургас.

Това Насрала заяви по време на речта си за деня на лидерите мъченици, в дългоочакваната реакция на Хизбула, след като страната ни официално посочи ливанската групировка като вероятно съпричастна към удара в Сарафово.

„Часове след атаката в България израелският премиер Бенямин Нетаняху веднага обвини Хузбула", заяви той.

Дали израелците се готвиха да поведат война срещу Ливан? Не", заяви Насрала и допълни „На Израел не е му е нужно да изчака резултатите от разследването, за да поведе война срещу Ливан".

Насрала обаче заяви, че няма да коментира българските обвинения, като търпеливо ще изчака.
„Не искам да коментирам българските обвинения. Този въпрос се разглежда по спокоен и тих начин и впоследствие ще решим как да се справим с него в хода на действието".

Той обаче обвини ливански и арабски медии, които се възползвали от инцидента, за да опетнят имиджа на неговата групировка.
По думите му, най-лошото, което може да се случи след тези приказки, е евентуална война между Ливан и Израел.

„Не бих искал да влизам в дискусия относно позицията на Хизбула", заяви в Хасково вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според него, частичното обявяване на резултатите от разследването за атентата в Бургас е на база фактите и обстоятелствата, събрани до този момент.

Минути след обявената от Хизбула позиция относно атентата в Бургас, Цветанов заяви, че разчита на партньорството на ливанското правителство.

„Надявам се, че всички ще се водим от разума и аз винаги съм казвал, че ние разчитаме на подкрепа от страна на ливанското правителство относно разследването." - коментира вицепремиерът.