Украинските власти бяха остро разкритикувани за инсценировката на убийството на руския журналист дисидент Аркадий Бабченко в Киев.

Служител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) подчерта, че Украйна е разпространила "фалшива информация".

"Репортери без граници" от своя страна изтъкнаха, че това е "част от информационната война".

"Убитият" Аркадий Бабченко е жив, службите на Украйна с инсценировка
Обновена

"Убитият" Аркадий Бабченко е жив, службите на Украйна с инсценировка

Убийството било поръчано от руските спецслужби

Украйна обяви, че е действала, за да осуети заговор на Русия да убие Аркадий Бабченко. Москва пък отвърна, че това било провокация.

41-годишният Бабченко, който е отявлен критик на руския президент Владимир Путин, предизвика голяма изненада, когато се появи на пресконференция в Киев вчера, ден след като беше обявен за мъртъв.

Началникът на Службата за сигурност на Украйна Василий Грицак уточни, че е била проведена сложна операция за залавяне на убийците, поръчани и платени от руските специални служби. Украинската полиция е арестувала един човек.

Украйна обвини Русия за застреляния руски журналист Бабченко

Украйна обвини Русия за застреляния руски журналист Бабченко

"Руската тоталитарна машина не му е простила честността му"

Отношенията между Киев и Москва са изключително обтегнати, откакто Москва анексира Крим през 2014 г. и беше обвинена в скрита подкрепа за проруските сепаратисти в кървавия конфликт в Източна Украйна.

Украйна беше обвинена в подкопаване на доверието в журналистите.

Харлем Дезир, представител на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите, заяви: "Възмутен съм от решението да се разпространява фалшива информация за живота на журналист. Задължение на държавата е да предоставя точна информация на обществеността."

"Репортери без граници" изразяват острото си възмущение от манипулациите на украинските тайни служби, извършени като част от информационната война", изтъкна Кристоф Делоар, който ръководи правозащитната организация.

"Винаги е много опасно за държавите да си играят с факти и особено на гърба на журналистите", подчерта Делоар.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи украинската операция като "маскарад", имащ за цел "пропаганден ефект".