Руският журналист Аркадий Бабченко е жив! Днес той се появи на пресконференция в Украйна жив и здрав, съобщават руските и украинските медии.

Снощи беше съобщено, че той е бил застрелян в украинската столица Киев току пред жилището си.

Руски журналист беше застрелян в Киев

Руски журналист беше застрелян в Киев

Убит е с изстрели в гърба

Оказва се, че инцидентът всъщност е бил операция на украинските специални служби, съобщи на специален брифинг ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Василий Грицак.

По думите му, службата разполагала с данни, че убийството на журналиста Бабченко е било организирано по поръчка на руските специални служби, а изпълнителите е трябвало да бъдат двама украински граждани.

"Според получените данни от СБУ убийството на руския журналист Аркадий Бабченко е поръчано именно от руските специални служби", изтъкна Грицак.

Целта на операцията на украинските служби е била да се предотврати планирания удар срещу руския журналист. 

Украинските служби разкриха, че организаторът на убийството е бил задържан в Киев преди около три часа. 

Украйна обвини Русия за застреляния руски журналист Бабченко

Украйна обвини Русия за застреляния руски журналист Бабченко

"Руската тоталитарна машина не му е простила честността му"

От своя страна самият Аркадий Бабченко коментира, че преди месец е бил информиран за получена "поръчка" за него и са му предложили да участва в специалната операция. По думите му, тя е била подготвяна в продължение на 2 месеца.

"Бих искал да се извиня за това, което трябваше да изтърпите и за това, през което трябваше да минете... Отделно бих искал да се извиня на жена ми за ада, през който мина през тези два дни", заяви Бабченко.

Той е участвал като военнослужещ в Първата и Втората чеченски войни. Отразявал е руското нахлуване в Грузия през 2008 г. и в Украйна през 2014 г. Автор на множество статии и материали, критични към Кремъл и руското вмешателство в "близката чужбина".

Бабченко е известен като яростен критик на руския президент Владимир Путин. Напусна родината си, след като получи заплахи за живота си, като първо се установи в Чехия, а по-късно в Украйна.

Бабченко напусна Русия през февруари 2017 г., малко след като предизвика скандал с изказването, че членовете на военния ансамбъл, загинали при самолетната катастрофа край Сочи на път за Сирия, не заслужават съчувствие.

По-късно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира в профила си във "Фейсбук", че "фактът, че Бабченко е жив, е най-добрата новина. Винаги би било така. За съжаление, в други случаи маскарадът не се получи. Фактът, че е заложен пропаганден ефект в историята, е очевиден".