Прочутият британски астрофизик Стивън Хокинг предупреди, че решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата би могло да "тласне Земята на ръба" и да доведе до момент, когато глобалното затопляне е "необратимо", съобщават британски медии.

Тръмп обяви през миналия месец, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение, което беше подписано от близо 200 страни, подчертавайки, че иска да предоговори участието на САЩ в споразумението, за да гарантира, че американският бизнес не е засегнат непропорционално тежко.

Той подчерта, че въгледобивната индустрия е една от тези, които ще бъдат засегнати от споразумението за климата.

Решението на Тръмп беше широко критикувано, като Франция, Италия и Германия излязоха със съвместно изявление, че споразумението "не е предоговоримо", докато британският премиер Тереза Мей изрази "разочарованието" си пред Тръмп в телефонен разговор по онова време.

Бившият президент Барак Обама разкритикува остро действията на Тръмп, докато шефовете на Apple, Google, Facebook, Amazon и "Голдман сакс" осъдиха решението на американския държавен глава.

На събитие, отбелязващо рождения ден на теоретичния физик, Стивън Хокинг коментира пред БиБиСи, че смята, че решението на Тръмп ще предизвика екологични проблеми на планетата, които могат да бъдат избегнати за бъдещите поколения.

"Ние сме близо до точката, където глобалното затопляне става необратимо. Действията на Тръмп биха могли да тласнат Земята на ръба, да стане като Венера, с температура от 250 градуса по Целзий и валежи от сярна киселина", предупреди ученият.

Той добави, че климатичните промени са една от "най-големите опасности", пред които е изправена планетата, което може да бъде предотвратено, ако сега се предприемат действия.

Отричайки доказателствата за изменението на климата и изтегляйки САЩ от Парижкото споразумение за климата, Тръмп "ще предизвика екологични щети на нашата красива планета, които могат да бъдат избегнати, застрашавайки природния свят, за нас и за нашите деца", допълни Стивън Хокинг.