Европейските депутати биха имали повече работа, ако бяха по-малко. Това обяви холандският външен министър Берт Кундерс, цитиран от "Политико".

"Евродепутатите се оплакват от липсата на работа", пише Кундерс в коментарна статия за холандския вестник AD, допълвайки: "Ако Европейският парламент смята, че няма достатъчно работа, съставът му може да бъде намален наполовина."

Статията е написана под формата на писмо до американския президент Доналд Тръмп. Отговаряйки на твърденията на Тръмп, че Европейският съюз нямал бъдеще, Кундерс изтъква, че "ЕС през 2017 г. е сигурно убежище в един размирен свят. Ето защо хиляди се опитват да се доберат до континента".

Външният министър пише, че в лицето на предизвикателствата, Европейският съюз трябва да бъде по-ефективен, а евродепутатите трябва да излязат от Брюксел и да прекарват повече време извън заседателните зали.

Кундерс също така призова Европейският парламент да се откаже от месечните си пътувания между Брюксел и Страсбург, твърдейки, че това е "загуба на пари".

Холандският министър изтъква също, че гласуването на Великобритания за Брекзит и препозиционирането на Тръмп с тезата "Америка на първо място" предлагали възможност за реформиране на ЕС, който трябва да стане по-самостоятелен.