Външният министър на Холандия обяви, че е отзовал посланика на страната си в Иран, след като Техеран изгони двама дипломати от холандското посолство в контекста на изострянето на напрежението между двете страни, съобщава "Асошиейтед прес".

Холандският външен министър Стеф Блок заяви в писмо до депутатите, че е казал пред посланика на Иран в Хага миналия месец, че експулсиранията са "неприемливи" и "негативни за двустранните отношения" между двете страни.

Иран стои зад две политически убийства, разкри Холандия

Иран стои зад две политически убийства, разкри Холандия

Иран е замесен в политическо убийство на двама холандски граждани

Холандското правителство през миналата година изгони двама иранци заради подозрения, че Техеран е участвал в убийствата в Холандия на двама холандски граждани от ирански произход.

По това време не бяха посочени причини за тези експулсирания, но холандското правителство даде обяснение за тях в началото на тази година на фона на координиран отговор на Европейския съюз на предполагаеми потайни дейности на Иран в Европа.

През януари Европейският съюз постави иранското разузнаване и две високопоставени официални лица в списъка с терористи заради подозрения, че са участвали в убийства и заговори за ликвидиране на опозиционни активисти в Дания, Франция и Холандия.

Като част от това съобщение, холандското правителство изтъкна, че смята за вероятно, че "Иран има пръст в подготовката или извършването на убийства и нападения на територията на ЕС", включително убийството на двама холандски граждани от ирански произход в градовете Алмере през 2015 г. и Хага през 2017 г. Иран отрече участие.