Холандското правителство се е съгласило да разшири своята роля в предвожданата от САЩ коалиция срещу терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”), което ще включва бомбардиране на позиции на терористите в Сирия, съобщава „Ройтерс”, цитирайки изявление на холандското правителство.

Холандска ексадрила от шест бойни самолета Ф-16 вече е разположена в региона, но бяха ограничени да удрят позиции на ДАЕШ само в Ирак.

Уточнява се, че сега самолетите ще удрят обекти в Източна Сирия

„Напредъкът, който беше постигнат в Ирак, няма да се запази, ако ДАЕШ остава в позиция да подкрепя боевете в Ирак от Източна Сирия”, коментира холандският военен министър.

Холандия също така обмисля да изпрати още военно оборудване в подкрепа на иракските бойци, сражаващи се с терористите.

Разширяването на операцията стана възможно, след като Холандската партия на труда, по-малкият партньор в коалиционното правителство, заяви през седмицата, че е отворена към идеята, с което даде картбланш за сформирането на парламентарно мнозинство по въпроса.

Военните намеси в чужбина са тема, която е особено чувствителна в Холандия, което се получи заради катастрофалната мироопазваща мисия в Босна през 1995 г., когато 8 000 мюсюлмански мъже и момчета бяха избити от босненските сръбски сили в Сребреница.

Предишното холандско правителство падна от власт през 2010 г. заради участие във военни операции срещу талибаните в Афганистан, където участие взеха 2000 холандски бойци.