Холандия се намира в състояние на кибервойна с Русия. С такова утвърждение излезе в неделя министърът на отбраната Анк Бейлевелд пред асоциацията за телевизия и радио WNL, цитирана от ТАСС.

"Да, води се", заяви военният министър в отговор на въпрос за това има ли кибервойна с Русия. Хората се опитват да повлияят на политическите дебати тук. Нашата информация свидетелства, че са активни по отношение Международната антидопингова агенция, а така също ситуацията около разследването на падналия самолет MH17. Необходимо е да спрем да сме наивни в тази сфера", заяви министърът.

MH17 е свален с ракета от 1986 г., притежание на Украйна, обяви Москва
Обновена

MH17 е свален с ракета от 1986 г., притежание на Украйна, обяви Москва

Министерството на отбраната на Русия съобщи нови подробности по случая

Според нея, ставащото "представлява опасност", защото европейските и международните организации приемат допълнителни мерки, а за спецслужбите се отделят допълнителни инвестиции.

Русия лъже за MH17, отвърна Киев

Русия лъже за MH17, отвърна Киев

Още една неуспешна лъжа на Кремъл за прикриване на престъплението

Бейлевелд допълни, че самите холандци имат специално управление по защита от заплахи в киберпространството, които могат да действат на международно ниво.
"Съобщих на НАТО, че можем при необходимост да изпратим нашите специалисти", уточни тя. Ние активно търсим области, в които можем да увеличим сигурността и да увеличим съпротивата", каза тя.

На 4 октомври Бейлевелд направи изявление, че службата за военно разузнаване и сигурност на Нидерландия е възпрепятствала хакерска атака от страна на Русия по ОЗХО.

Русия обяви за "фантазии" обвиненията на Великобритания за кибератаките

Русия обяви за "фантазии" обвиненията на Великобритания за кибератаките

"Това е някакъв дяволски коктейл (от обвинения)"

Според министъра четирима руснаци са участвали в нападението на 13 април - Алексей Моренец, Евгений Серебряков, Олег Сотников и Алексей Минин, служители на Главната дирекция (ГУ, бивша ГРУ) на Генералния щаб на руските въоръжени сили. Те бяха изгонени от кралството. Според Хага иззетото от тях оборудване показва, че те също се опитват да получат достъп до данни, свързани с разследването на колапса на малайзийския "Боинг" в Украйна.

И Германия обвини Русия за мащабни кибератаки

И Германия обвини Русия за мащабни кибератаки

След САЩ, Великобритания и Холандия

Кремъл многократно отрече участието на Русия в различни кибератаки, в чиято организация западноевропейските държави редовно обвиняват Москва.