Компанията Jeddah Economic Co, контролирана от саудитския принц, ще строи най-високата кула в света съвместно с холдинга Bin Laden Group, пише вестник The Wall Street Journal. Подписаният между двете компании контракт възлиза на 1,2 милиарда долара.

Компанията Bin Laden Group е основана от шейх Мохамед бин Ладен, баща на 54 деца, сред които и убитият неотдавна от американските спецслужби терорист номер едно в света Осама бин Ладен.

Заедно с компанията на принц ал Валид бен Талал, дъщерна на кралския холдинг, тя планира да изгради кула висока над 1000 метра в град Джеда на брега на Червено море.

Според плановете на архитектите в новия небостъргач ще бъдат разположени хотел, елитни апартаменти за продажба и аренда, както и многобройни офиси на водещи компании в света.

Така, ако проектът бъде реализиран и не попадне под замразяване, той ще бие рекорда на 828-ия небостъргач Бурдж Халифа в Дубай, който е най-високото здание в света.

Основателят на Bin Laden Group Мохамед бин Ладен е бил приятел на Абд ал-Азиз ал-Сауд, фактическият основател на съвременна Арабия, който става крал на страната през 1927 година.

Компанията е получавала изгодни договори неведнъж. Тя е реконструирала гробници и джамии в Мека и Медина и е строила дворци за членове на кралската фамилия.

При смъртта на основателя на корпорацията Мохамед бин Ладена Осама бин Ладен, който тогава е само на 13 години, получава наследство в размер на 80 милиона долара. С времето капиталът на терорист номер едно нараства до 250 милиона долара.