Хотелът InterContinental в Женева, който швейцарската преса посочи като най-вероятното място за срещата на върха на руския лидер Владимир Путин и президента на САЩ Джо Байдън на 16 юни, все още не потвърждава тези предположения. В четвъртък официалният представител е заявил заТАСС, че не разполага с информация за подготовката на руско-американска среща на върха в хотела. "Нямаме никаква информация относно тази среща", е казала тя в отговор.

Байдън и Путин се срещат в Женева

Байдън и Путин се срещат в Женева

Времето и мястото на срещата остават неясни

В InterContinental през последните десетилетия се проведоха много срещи на високо равнище и това породи спекулациите, че отново е избран. По-рано прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков не коментира информацията за възможното място за среща на Путин и Байден в Женева."Може да се проведе във всеки хотел или във всяка сграда. Досега не мога да потвърдя, тъй като досега не е имало споразумения с американската страна в това отношение", каза той пред репортери.

Това ще бъде първото задгранично пътуване на Путин от миналия януари, когато той посети Израел и Палестина и първата руско-американска среща на върха след срещата на Путин с Доналд Тръмп в Хелзинки през юли 2018 г. Кремъл заяви, че лидерите на Русия и САЩ планират да обсъдят състоянието и перспективите за по-нататъшно развитие на руско-американските отношения, въпроси на стратегическата стабилност, както и актуални въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействие в борбата срещу пандемията на коронавируса и уреждането на регионални конфликти.

Белият дом не разкри формата на срещата в Женева

Белият дом не разкри формата на срещата в Женева

Няма яснота за програмата на двамата президенти

От офиса на ООН в Женева заявиха, че са готови да предоставят форум за срещата на върха Русия-САЩ, ако такова искане дойде. Това съобщи ръководителят на пресслужбата на офиса на ООН в Женева Алесандра Велучи, отбелязва РИА Новости.

"Разбира се, ако има искане, ние сме готови да направим всичко, за да подкрепим срещата на върха", отбеляза Алесандра Велучи.

По-рано бе съобщено, че Белият дом очаква труден разговор между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън. Това заяви прессекретарят на американската администрация Джен Псаки по време на брифинг.

Кремъл потвърди: В Женева се срещат Путин и Байдън

Кремъл потвърди: В Женева се срещат Путин и Байдън

Форумът е насрочен за 16 юни