Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки във вторник не уточни формата на предстоящата среща между руския президент Владимир Путин и американския лидер Джо Байдън.

На редовен брифинг тя бе попитана кои американски служители ще присъстват на двустранната среща на лидерите на двете страни.

Факт е, че в началото на срещата между Путин и 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп, която се проведе в Хелзинки през 2018 г., лидерите проведоха двучасова индивидуална среща с участието само на преводачи, след което преговорите продължиха в разширен формат. Предишната администрация на Вашингтон не докладва много за това, което лидерите обсъждаха насаме, припомня ТАСС.

Псаки подчерта, че Белият дом "определено ще предостави съобщения за пресата" след срещата на двамата президенти през следващия месец. "Нямам информация за формата на срещата, но по правило в нея участват представители на двете страни", каза прессекретарят.

Кремъл потвърди: В Женева се срещат Путин и Байдън

Кремъл потвърди: В Женева се срещат Путин и Байдън

Форумът е насрочен за 16 юни

През 2018 г., след като разкритикуваха Тръмп за действията му по време на срещата на върха, демократите поискаха да бъдат разпространени касетите на американски преводач, присъствал на срещата на четири очи на Тръмп с Путин в Хелзинки.

По-рано Кремъл и Белият дом обявиха, че срещата между Путин и Байдън ще се състои в Женева на 16 юни. Според пресслужбата на руския лидер президентите ще обсъдят състоянието и перспективите за по-нататъшно развитие на руско-американските отношения, въпросите на стратегическата стабилност, както и актуални въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействие в борбата срещу пандемията и уреждането на регионални конфликти.

Меркел e доволна от личната среща на Байдън и Путин

Меркел e доволна от личната среща на Байдън и Путин

Тя си говори с Путин, срещи и разговори винаги са провеждани, дори през Студената война

Това ще бъде първата среща между Путин и Байдън след встъпването в длъжност на последния за президент на САЩ. Пътуването до Женева ще отбележи и първото чуждестранно посещение на руски лидер от януари 2020 г., когато той посети Израел и Палестина.