Християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел са увеличили преднината си спрямо социалдемократите на Мартин Шулц до 12 процентни пункта. Това показва ново социологическо допитване, осъществено около четири месеца преди провеждането на федералните избори в Германия, съобщава "Ройтерс".

Допитването на "Форса" за седмичното списание "Щерн" и телевизионния канал RTL дава на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и тяхната сестринска баварска партия Християнсоциалния съюз (ХСС) 38 на сто от гласовете, което е увеличение с два процентни пункта в сравнение с преди седмица.

Социалдемократическата партия (СДП) отбелязва спад от 3 на сто до 26 процента популярност сред избирателите.

"Форса" е провела сондажа преди важните избори в провинция Северен Рейн-Вестфалия в неделя, спечелени от ХДС.

Меркел спечели ключов вот

Меркел спечели ключов вот

Популистите влизат в 13-ти регионален парламент

Други социологически проучвания дават около 9-10 процента преднина на ХДС пред социалдемократите на национално равнище.

Проучването на "Форса" укрепва очакванията, че християндемократите ще спечелят парламентарните избори на 24 септември. Меркел, която за първи път беше избрана през 2005 г., ще се стреми към четвърти мандат като канцлер.

Консерваторите нанесоха тежка загуба на социалдемократите в Северен Рейн-Вестфалия, която е най-населената германска провинция и дългогодишна крепост на СДП, която се разглежда като показател за настроенията на избирателите в цялата страна.

Според допитването Свободните демократи, които са предпочитан коалиционен партньор на ХДС, получават 8 процента от гласовете, с което заедно получават 46 процента.

СДП, Зелената партия (7 процента) и крайнолявата "Левица" (8 процента) заедно имат 41 на сто от гласовете.

Дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", която няма политически съюзници, получава 7 процента.

Проучването е било проведено сред 2 506 души.