Християнсоциалният съюз официално одобри коалиционния договор за бъдещата "голяма коалиция" в Германия, предаде Дойче веле.

В полза на документа се произнесе групата на ХСС в баварския парламент, след като това направиха по-рано и депутатите на партията в Бундестага.

Това е достатъчно за формирането на официална позиция от страна на ХСС, за разлика от другите партии, влизащи в коалицията - ХДС и ГСДП, при които процедурата е по-сложна.

Християндемократическият съюз трябва да получи одобрение за договора на партиен конгрес, който ще се проведе на 26 февруари.

Разбраха се за сформиране на голяма коалиция в Германия
Обновена

Разбраха се за сформиране на голяма коалиция в Германия

Консерватори и социалдемократи пак ще управляват заедно

Германската социалдемократическа партия ще проведе гласуване сред редовите си членове, които са около 460 хиляди. Резултатите от вота ще станат известни на 4 март.

Според проучване на социологическия институт Civey, около 60 на сто от социалдемократите смятат да подкрепят създаването на "голяма коалиция".

Мартин Шулц подава оставка като лидер на германските социалдемократи

Мартин Шулц подава оставка като лидер на германските социалдемократи

Наследява го Андреа Налес

Припомняме, на 7 февруари, след трудни преговори, блокът ХДС/ХСС, оглавяван от Ангела Меркел, и социалдемократите на Мартин Шулц се споразумяха да сформират правителство. Непосредствено след това Шулц подаде оставка като председател на ГСДП, тъй като се очаква да поеме поста на външен министър.