Френският финансов министър Бруно льо Мер обяви, че китайският комуникационен гигант Huawei Technologies е добре дошъл да продължи да инвестира в страната му.

Изявлението му беше направено на фона на информациите, че технологично оборудване на Huawei, особено свързаното с комуникациите, е подозирано, че носи рискове за националната сигурност от редица страни, включително Япония, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, САЩ и последно Белгия.

Белгия също забранява оборудване на Huawei в държавните институции

Белгия също забранява оборудване на Huawei в държавните институции

Заради опасения, свързани със сигурността

След среща с китайския вицепремиер Ху Чунхуа, Бруно льо Мер заяви, че Huawei е "компания, която играе важна роля във Франция, която инвестира във Франция и тези инвестиции са добре дошли".

Все пак той не изключи възможността някои от действията на Huawei да бъдат блокирани, ако "засегнат националния суверенитет или чувствителни технологии".

Япония спира да купува оборудване от китайските Huawei и ZTE

Япония спира да купува оборудване от китайските Huawei и ZTE

Опасяват се от кибератаки и изтичане на класифицирана информация

Huawei също така влезе в световните новини, след като техният главен финансов директор Мън Ханчжоу беше арестувана в Канада по неуточнени обвинения от САЩ, за които се твърди, че са свързани с евентуални нарушения на санкциите на Иран.