Япония планира да забрани държавните покупки на оборудване от китайските комуникационни гиганти Huawei Technologies и ZTE Corp, за да засили защитата си от изтичане на класифицирана информация и кибератаки, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на източници.

Китайските технологични компании са подложени на интензивно критично разглеждане от Вашингтон и някои техни съюзници заради връзките с китайското правителство, като това се дължи на опасения, че те биха могли да бъдат използвани от Пекин за шпионаж.

Нова Зеландия отряза китайската Huawei за 5G мрежа

Нова Зеландия отряза китайската Huawei за 5G мрежа

Притеснява се за националната си сигурност

Правителствена забрана в Япония ще бъде наложена, след като Huawei вече бяха блокирани от американския пазар и след като Австралия и Нова Зеландия ги блокираха за изграждането на 5G мрежи. Huawei многократно настоя, че Пекин нямал никакво влияние върху тях.

В. "Йомиури", който първи съобщи новината за планираната забрана от страна на Япония, посочи, че правителството се очаквало да преразгледа вътрешните си правила за възлагане на обществени поръчки още в понеделник.

Правителството не планирало да назове в прав текст Huawei и ZTE, но ще въведе мерки, целящи засилване на сигурността, които се отнасят за компаниите, уточнили източниците.

САЩ зоват съюзниците да не използват Huawei

САЩ зоват съюзниците да не използват Huawei

Вашингтон е обезпокоен от възможните рискове за сигурността

Говорителят на японското правителство Йошихиде Суга е отказал да коментира. Но отбелязал, че страната е в тясна връзка със САЩ в широк кръг от области, включително киберсигурността.

"Киберсигурността се превръща във важен въпрос в Япония", посочи Суга на редовна пресконференция, допълвайки: "Ще вземем твърди мерки, като ще обсъдим въпроса от различни перспективи."

Междувременно от китайското външно министерство изразиха "сериозни опасения" относно тези информации.

В Канада задържаха финансовия директор на Huawei

В Канада задържаха финансовия директор на Huawei

Мън Ханчжоу е дъщеря на основателя...

"Същността на бизнес и икономическото сътрудничество между Китай и Япония е взаимната изгода и печалбата и за двете страни, като и двете компании оперират законно в Япония отдавна", изтъкна говорителят на външното ведомство на Китай.

"Надяваме се, че японската страна може да осигури честна конкурентна среда за китайските компании, които оперират в Япония, и да не правят нищо, което да навреди на двустранното сътрудничество и взаимното доверие", допълни китайският представител.

Huawei доставя мрежово оборудване на частните японски телекоми NTT Docomo и KDDI Corp.

Японската банка SoftBank има отдавнашни взаимоотношения с Huawei, която през 2011 г. стана първата китайска компания, която се присъедини към консервативно бизнес лоби - и си партнира с него в пробни проучвания на 5G.

Китай предложи на Тръмп: Или смени iPhone с Huawei, или се изолирай от външния свят

Китай предложи на Тръмп: Или смени iPhone с Huawei, или се изолирай от външния свят

Коментарът е във връзка със статия на вестник "Ню Йорк таймс"