Разузнавателната служба на Нова Зеландия отхвърли искането на телекомуникационния сектор в страната да използва 5G оборудване, предоставено от китайската телекомуникационна компания Huawei Technologies, изтъквайки опасения относно националната сигурност, съобщава "Ройтерс".

Доставчикът на телекомуникационни услуги Spark New Zealand, който е подал искането, заяви, че ще прегледа мотивите на разузнаването, преди да обмисли каквито и да е по-нататъшни стъпки.

САЩ зоват съюзниците да не използват Huawei

САЩ зоват съюзниците да не използват Huawei

Вашингтон е обезпокоен от възможните рискове за сигурността

Решението идва, след като западни страни стават все по-предпазливи относно евентуално участие на китайското правителство в пето поколение мобилни и други комуникационни мрежи. Huawei многократно е настоявал, че Пекин не му оказва влияние.

По-рано тази година съседна Австралия забрани на Huawei да достави 5G оборудване, като се позова на рискове за сигурността. През миналата седмица американският в. "Уолстрийт джърнъл" информира, че правителството на САЩ се опитвало да убеди компании в съюзни страни да избягват Huawei.

"Информирах Spark, че е бил идентифициран значителен риск за сигурността", посочи директорът на Бюрото за сигурността на съобщенията Андрю Хемптън.

Китай предложи на Тръмп: Или смени iPhone с Huawei, или се изолирай от външния свят

Китай предложи на Тръмп: Или смени iPhone с Huawei, или се изолирай от външния свят

Коментарът е във връзка със статия на вестник "Ню Йорк таймс"

Министърът на разузнавателните служби Андрю Литъл е заявил пред "Ройтерс", че Spark, чието искане е било част от първото заявление за създаване на 5G мрежа, би могла да работи с разузнавателната служба за смекчаване на риска. Той отказал да уточни за какъв род опасения става въпрос, изтъквайки, че това е класифицирана информация.

Huawei посочиха в изявление, че "активно ще обърне внимание на всякакви опасения и работи заедно с правителството на Нова Зеландия, за да намери решение" на казуса, добавяйки, че са подписали повече от 20 договора за 5G мрежа с мобилни оператори по целия свят.

Говорейки в Пекин, говорителят на китайското външно министерство изрази "сериозно притеснение" и заяви, че бизнес отношенията между Китай и Нова Зеландия са взаимноизгодни и печеливши и за двете страни.