Пучистите в Нигер обявиха затваряне на въздушното пространство на страната до второ нареждане, съобщи телевизия France24.

"Изправено пред заплахата от интервенция, която става все по-очевидна благодарение на подготовката на съседните държави, въздушното пространство на Нигер е затворено (...) за всички самолети до второ нареждане", цитира телевизионният канал изявление на нигерските военни.

Според телевизионния канал бунтовниците са предупредили, че всеки опит за нарушаване на въздушното пространство ще бъде посрещнат с "енергичен и незабавен отговор".

В същото време френското външно министерство заяви, че Париж спира помощта за Буркина Фасо, която подкрепя бунтовниците в Нигер.

"Франция преустановява до второ нареждане цялата си помощ за развитие и бюджетна подкрепа в Буркина Фасо", се казва в изявление на външното министерство.

По-рано Мали и Буркина Фасо подкрепиха пучистите. Нещо повече, техните власти предупредиха, че ще приемат всяка чуждестранна военна намеса в Нигер като обявяване на война срещу тях.

Хиляди поддръжници на бунтовниците се събраха на стадиона в Ниамей в неделя, когато изтича ултиматумът на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), заплашващ Нигер с военна намеса.

По-рано представители на пучисткия Национален съвет за спасение на родината (НССП) пристигнаха на почти напълно запълнения стадион с 30 000 места, съобщават френските медии, като отбелязват "празничната атмосфера".

Хунтата в Нигер поиска помощ от "Вагнер"

Хунтата в Нигер поиска помощ от "Вагнер"

Крайният срок за освобождаване на сваления президент на страната наближава

На 26 юли стана известно, че някои членове на президентската гвардия на Нигер са се разбунтували срещу държавния глава Мохамед Базум, който беше отстранен от власт.

Генералният щаб на въоръжените сили на Нигер подкрепи разбунтувалите се бойци.

Генералът от армията Абдурахмане Тчиани беше обявен за нов лидер на страната.

В телевизионно обръщение към населението той заяви, че военните са поели властта поради редица натрупани проблеми в страната, включително икономически, корупция и несигурност.

Франция отхвърли опитите на Нигер да прекрати двустранните военни пактове

Франция отхвърли опитите на Нигер да прекрати двустранните военни пактове

Тъй като продължава да счита за законни свалените след првврат власти

ECOWAS, Европейският съюз, Франция и няколко други държави осъдиха военния преврат и поискаха освобождаването на Базум и възстановяването му на президентския пост.