Новата военна хунта на Нигер е поискала помощ от руската наемническа група "Вагнер", тъй като наближава крайният срок за освобождаване на сваления президент на страната. В противен случай Нигер е изправен пред възможна военна намеса от западноафриканския регионален блок. Това съобщава Associated Press.

Искането дойде по време на посещение на лидера на преврата генерал Салифу Моди в съседно Мали, където той се свърза с ЧВК "Вагнер", съобщи Wassim Nasr, журналист и старши научен сътрудник в Soufan Center, пред AP. По думите му трима малийски източници и френски дипломат са потвърдили срещата, за която първо съобщи France 24.

"Те се нуждаят от "Вагнер", защото ще станe тяхна гаранция за задържане на властта", каза журналистът и добави, че групата обмисля запитването.

Анонимен западен военен служител, каза пред AP, че също е чул съобщения, че хунтата е поискала помощ от "Вагнер" в Мали.

Хунтата в Нигер е изправена пред краен срок (неделя), определен от регионалния блок ECOWAS, за освобождаване и възстановяване на демократично избрания президент Мохамед Базум, който се описа като заложник.

Сваленият президент на Нигер иска подкрепа от САЩ

Сваленият президент на Нигер иска подкрепа от САЩ

Демокрацията в Африка била в опасност

Началниците на отбраната от членовете на ECOWAS финализираха план за намеса в петък и призоваха военните да подготвят ресурси. Това се случи, след като екип за посредничество, изпратен в Нигер в четвъртък, не беше допуснат в града, където да се срещне с лидера на хунтата генерал Абдурахман Чиани.

След посещението си в Мали лидера на преврата генерал Салифу Моди предупреди срещу военна намеса, обещавайки, че Нигер ще направи каквото е необходимо, за да не се превърне в "нова Либия", съобщи държавната телевизия на Нигер в петък.

Нигер е смятан за последния надежден партньор на Запада в борбата с тероризма в регион, където през последните години превратите са нещо обичайно. Хунтите отхвърлиха бившия колонизатор Франция и се обърнаха към Русия. "Вагнер" оперира в няколко африкански страни, включително Мали, където правозащитни групи обвиниха силите му в смъртоносни злоупотреби.

Пригожин похвали преврата в Нигер и предложи услугите си

Пригожин похвали преврата в Нигер и предложи услугите си

Шефът на "Вагнер" изглежда продължава да се радва на свобода на движение

Не може да се каже, че има пряко руско участие в преврата в Нигер, но "ясно е, че има опортюнистично отношение от страна на Русия, която се опитва да подкрепи усилията за дестабилизация, където и да ги намери", каза говорителката на френското министерство на външните работи Ан-Клер Лежандр в петък. Дни след като хунтата в Нигер завзе властта, жителите развяваха руски знамена по улиците.

В събота министърът на външните работи на Франция Катрин Колона каза, че регионалната заплаха от сила е достоверна и предупреди пучистите да я приемат сериозно. Министерството съобщи, че Франция подкрепя "с твърдост и решителност" усилията на ECOWAS и призова Базум и всички членове на неговото правителство да бъдат освободени.

Много е заложено на картата в Нигер, където САЩ и други партньори са налели стотици милиони долари военна помощ за борба с нарастващата джихадистка заплаха в региона. Франция има 1500 войници в Нигер, въпреки че лидерите на преврата казват, че са прекъснали споразуменията за сигурност с Париж, а САЩ имат 1100 военни там.

"Ако хунтата обедини населението около знамето - евентуално дори въоръжавайки цивилни милиции - интервенцията може да се превърне в многостранна противобунтовническа дейност, с която ECOWAS няма да е готова да се справи", се казва в доклад на института Хъдсън.

Докато някои в Нигер се подготвят за битка, други се опитват да се справят с пътуванията и икономическите санкции, наложени от ECOWAS след преврата, който затвори сухопътните и въздушните граници със страните от ECOWAS и преустанови търговските и финансови транзакции с тях.

Жителите казаха, че цените на стоките се покачват и достъпът до пари в брой е ограничен.

"Ние сме дълбоко загрижени за последиците от тези санкции, особено за тяхното въздействие върху доставките на основни хранителни продукти, фармацевтични продукти, медицинско оборудване, петролни продукти и електричество", каза Сита Адаму, президент на Нигерската асоциация за защита на човешките права.

САЩ прекратяват програми за чуждестранна помощ към Нигер

САЩ прекратяват програми за чуждестранна помощ към Нигер

Ще продължат да предоставят хуманитарна помощ