Съединените щати спират някои програми за чуждестранна помощ, които са в полза на правителството на Нигер, но ще продължат да предоставят хуманитарна помощ. Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в петък, предаде Reuters.

Предоставянето на помощ от САЩ зависи от демократичното управление на правителството и зачитането на конституционния ред, заяви Блинкен, като припомни, че това е изяснено още от самото начало на ситуацията в Нигер.

"Ние оставаме ангажирани да подкрепяме народа на Нигер, за да му помогнем да запази своята трудно спечелена демокрация и повтаряме нашия призив за незабавно възстановяване на демократично избраното правителство на Нигер", каза още Блинкен.

Началниците на отбраната на Западна Африка са изготвили план за военни действия, ако превратът в Нигер не бъде отменен до неделя.

Припомняме, военна хунта свали демократично избрания президент на Нигер Мохамед Базум и неговото правителство на 26 юли, седмото военно превземане за по-малко от три години в Западна и Централна Африка.

Генералният щаб на въоръжените сили на Нигер подкрепи преврата, а генералът от армията Абдурахмане Тхиани беше обявен за нов лидер на страната.

САЩ, Франция, ЕС, Африканският съюз и Икономическата общност на западноафриканските държави осъдиха военния преврат. Той обаче беше подкрепен от Мали и Буркина Фасо, които предупредиха, че ще възприемат всяка чуждестранна военна намеса в Нигер като обявяване на война.

Сваленият президент на Нигер иска подкрепа от САЩ

Сваленият президент на Нигер иска подкрепа от САЩ

Демокрацията в Африка била в опасност