Кораб, пътуващ през тесния проток Баб ел-Мандеб край Червено море, беше атакуван в понеделник при нападение, вероятно извършено от йеменските бунтовници хуси, съобщава АП.

Плавателният съд е съобщил за нападението, съобщи британският военен център за морски търговски операции на Великобритания. Капитанът на кораба твърди за две експлозии в близост до кораба, но няма данни екипажът да е пострадал, добави UKMTO.

Танкер под либерийски флаг ударен от неидентифициран снаряд в Червено море

Танкер под либерийски флаг ударен от неидентифициран снаряд в Червено море

По-късно край него са паднали още два снаряда

Частната охранителна фирма Ambrey също описа атаката като включваща "две експлозии на непосредствена близост". Той каза, че корабът не е предавал позицията си по това време и е имал частни въоръжени сили за сигурност на борда, което много кораби са избрали да направят на фона на атаките на хусите.

Хусите не са поели веднага отговорността за атаката. Въпреки това може да минат часове или дори дни, преди да признаят нападенията си.

Последната атака на хусите беше извършена на 10 октомври срещу плаващия под либерийски флаг танкер за химикали Olympic Spirit. Не е ясно какво е довело до паузата, която се е случвала многократно в кампанията на хутите. На 17 октомври американската армия пусна стелт бомбардировачи B-2, за да се насочат към подземни бункери, използвани от бунтовниците.

Хусите са атакували вече повече от 90 търговски кораба с ракети и дронове от началото на войната в Газа. Те заловиха един кораб и потопиха два по време на кампанията, която също уби четирима моряци. Ракети и дронове или са били прихванати от водена от САЩ коалиция в Червено море, или не са успели да достигнат целите си, които включват и западни военни кораби.

Хусите отново атакуваха кораби в Червено море
Обновена

Хусите отново атакуваха кораби в Червено море

Два кораба са повредени от ракети и морски дрон

Атаката вероятно бележи края на 18-дневното затишие в докладваните нападения на хусите, които атакуват кораби, пътуващи през Червено море вече почти година заради войната Израел-"Хамас" в Ивицата Газа. Това прекъсна международното корабоплаване през региона.

Бунтовниците твърдят, че атакуват кораби, свързани с Израел, САЩ или Великобритания, за да принудят края на кампанията на Израел срещу "Хамас" в Газа. Много от атакуваните кораби обаче имат малка или никаква връзка с конфликта, включително някои пътуващи за Иран.

Хусите също така са свалили множество американски дронове MQ-9 Reaper.

WSJ: Русия помага на хусите с данни

WSJ: Русия помага на хусите с данни

Подкрепяните от Иран хуси са използвали руски сателитни данни за своите атаки