Йеменските шиитски бунтовници хуси са извършили пореден удар срещу Саудитска Арабия. Бригаден генерал Яхя Сария, говорител на йеменското бунтовническо движение "Ансар Аллах" (хуси), съобщи за новия въздушен удар срещу Рияд. 

"Военновъздушните сили започнаха контраатака, насочена към авиобаза "Крал Халид", като са използвали безпилотен летателен апарат "Касеф-2", ударът беше точен", написа той в страницата си в Twitter в сряда.

Сария отново нарече действията на бунтовниците "отговор на агресията и тоталната обсада на йеменския народ". На 26 април той докладва и за бомбардировката на базата с дрон.

Саудитска Арабия унищожи дрон на хусите

Саудитска Арабия унищожи дрон на хусите

Пореден удар в продължаващата война

В Йемен от август 2014 г. конфронтацията между правителствените сили и въоръжените формирования на хутите продължава. Тя навлезе в най-активната си фаза с нахлуването в страната през март 2015 г. от коалиция, ръководена от Саудитска Арабия.

Конфликтът, който продължава повече от пет години, създаде най-голямата хуманитарна криза в света. Според ООН над 24 милиона йеменци - приблизително 80% от населението на страната - се нуждаят от хуманитарна помощ, а броят на вътрешно разселените лица надхвърля 3 милиона.

Хутите систематично извършват атаки, чиято основна цел остава Саудитска Арабия и нейната инфраструктура, включително петролните кладенци, тръбопроводи и рафинерии.

САЩ обвиняват Иран: Не работи за мир в Йемен, продължава да подкрепя хусите

САЩ обвиняват Иран: Не работи за мир в Йемен, продължава да подкрепя хусите

Няма доказателства, че Техеран иска конструктивно разрешаване на конфликта