Подкрепата на Иран за йеменските бунтовници хуси е сериозно и деструктивно. Няма реални доказателства, че Техеран иска да подкрепи конструктивно разрешаване на конфликта. Това заяви в сряда американският специален пратеник за Йемен Тим Лендеркинг, цитиран от "Ройтерс".

"Бихме приветствали Иран да играе конструктивна роля, ако те са готови да го направят", каза Лендеркинг. "Не сме виждали индикации за това."

Докато ООН и САЩ призовават за преговори, продължават ударите в Йемен на водената от Саудитска Арабия коалиция и атаките по саудитски обекти от страна на хусите.

За преговори за мир в Йемен призова специалният пратеник на ООН

За преговори за мир в Йемен призова специалният пратеник на ООН

В същото време ударите между Саудитска Арабия и хусите продължават

Иран съобщи преди дни, че "винаги приветства" организирането на разговори с регионалния враг Саудитска Арабия. Ислямската република обаче нито потвърди, нито отрече медийна информация, че двете държави са провели тайни преговори по-рано този месец. Техеран и Рияд са на противоположни страни в регионалните конфликти в Сирия и Йемен. Монархията прекъсна дипломатическите си отношения с Ислямската република през 2016 г.

Йемен е обзет от насилие и хаос от 2014 г., когато иранско настроените хуситски бунтовници превземат голяма част от страната, включително столицата Сана. Кризата ескалира през 2015 г., когато ръководената от Саудитска Арабия военна коалиция срещу бунтовниците започна опустошителна въздушна кампания, насочена към отмяна на териториалните придобивки на хусите.

Смята се, че десетки хиляди йеменци, включително цивилни, са били убити в конфликта, починали при сражения, глад и болести, което е довело до една от най-тежките хуманитарни кризи в света.

Припомняме, че също така ден по-рано Техеран разкри, че е отбелязан напредък в постигането на ядрено споразумение със Съединените щати и че съживяването на споразумението е възможно. Агенцията се позова на говорителя на иранското външно министерство Саид Хатибзаде.

Усилията за възстановяване на ядреното споразумение идват, след като Техеран през 2020 г. отстъпи от ангажимента си към Съвместния цялостен план за действие от 2015 г. (JCPOA), след убийството на иранския генерал Касем Солеймани в Багдад от американски дрон. Само преди дни Техеран обяви, че обогатява уран на 60%. Експерти смятат, че разговорите във Виена между Иран и световните сили ще доведат до връщане на САЩ в ядрената сделка от 2015 г.

Донорската конференция за Йемен събра по-малко от половината средства

Донорската конференция за Йемен събра по-малко от половината средства

ООН иска да се избегне най-тржкият глад, който светът е виждал от десетилетия насам