Иран съобщи, че "винаги приветства" организирането на разговори с регионалния враг Саудитска Арабия. Ислямската република обаче нито потвърди, нито отрече медийна информация, че двете държави са провели тайни преговори по-рано този месец, информира АФП.

Техеран и Рияд са на противоположни страни в регионалните конфликти в Сирия и Йемен. Монархията прекъсна дипломатическите си отношения с Ислямската република през 2016 г.

Израелското разузнаване вярва, че САЩ и Иран ще се договорят

Израелското разузнаване вярва, че САЩ и Иран ще се договорят

Службите са информирали израелския кабинет за ситуацията на преговорите

Вчера вестник "Файненшъл таймс" писа, че висши представители на двете държави са провели тайни преговори в Багдад на 9 април за възстановяване на отношенията. Цитираните източници съобщиха, че скоро ще проведат нов кръг преговори.

"Ние също виждаме тези медийни публикации", коментира говорител на иранското външно министерство.

"Разбира се, различни цитирания са публикувани в тези често противоречиви статии", добави той и поясни, че Иран не коментира "противоречива медийна информация".

"Това, което има значение, е, че Иран винаги приветства разговори със саудитското кралство и разглежда като полезно за народите на двете държави и за регионалния мир и стабилност", подчерта говорителят.

Той допълни, че "това мислене ще продължи".

Саудитска Арабия и Иран водят тайни преговори?

Саудитска Арабия и Иран водят тайни преговори?

Първият кръг директни преговори между Рияд и Техеран се е провел на 9 април

"Файненшъл таймс" пише, че тайните преговори са организирани с посредничеството на премиера на Ирак.

От Рияд няма официален коментар на информацията.