Израелското военно разузнаване и висши представители на Мосад са заявили на среща на кабинета за национална сигурност, че разговорите във Виена между Иран и световните сили ще доведат до връщане на САЩ в ядрената сделка от 2015 г., съобщиха двама източници пред Axios.

Правителството на Израел е много притеснено от перспективата САЩ да се върнат към изпълнение на сделката и се опитва да убеди администрацията на Джо Байдън да не отслабва натиска върху иранския режим.

Саудитска Арабия и Иран водят тайни преговори?

Саудитска Арабия и Иран водят тайни преговори?

Първият кръг директни преговори между Рияд и Техеран се е провел на 9 април

Мосад предимно е информирал на срещата на кабинета за положението на иранската ядрена програма. На срещата представители на военното разузнаване са обсъдили иранските действия в региона.

Двете разузнавателни агенции са дали сходни оценки как се развиват преговорите във Виена.

Не сме много оптимисти, най-малко да се каже. Няма да се изненадаме, ако в рамките на няколко седмици САЩ и другите световни сили сключат споразумение с Иран, каза висш израелски представител, участвал на срещата.

Вчера съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан коментира пред Фокс нюз, че разговорите с Иран във Виена са "конструктивни" и има реални усилия за връщане към изпълнение на споразумението. Той предупреди, че САЩ няма да отменят санкциите, ако няма "яснота и увереност", че Иран напълно ще се върне към изпълнение на задълженията си по ядрения договор.

Иран разкри самоличността на извършителя на саботажа в Натанз
Обновена

Иран разкри самоличността на извършителя на саботажа в Натанз

Реза Карими, извършителят на този саботаж...е установен

Израелски представители разкриха пред Axios, че не са взели нови политически решения по време на срещата и че Израел ще продължи диалога с американската администрация. През следващите две седмици лидерите на израелските разузнавателни служби и на армията ще посетят Вашингтон за разговори с колегите си за Иран.