Иранската държавна телевизия разкри самоличността на мъж, който стои зад последната експлозия в ядрения завод в Натанз, информира "Ройтерс" и "Таймс ъв Израел".

"Реза Карими, извършителят на този саботаж...е установен", информира телевизията. Допълва се, че Карими е напуснал Иран преди експлозията миналата неделя, която Техеран смята, че е дело на Израел.

Рохани: Ако иска, Иран е способен да обогати уран и до 90%, но не за ядрено оръжие

Рохани: Ако иска, Иран е способен да обогати уран и до 90%, но не за ядрено оръжие

Международните ядрени организации считат уран обогатен до ниво от 20% или повече за оръжеен клас

Предприети са необходимите действия за задържането и връщането му в страната, подчертава телевизията.

Телевизията информира, че 43-годишният е роден в град Кашан. Не се разкрива как Карими е получил достъп до един от най-секретните обекти в Ислямската република.

Иранската телевизия показа червена бюлетина на Интерпол за арестуването му. Няма достъп до бюлетината в базата данни на Интерпол. Няма коментар от агенцията.

На червената бюлетина се отбелязва, че Карими е пътувал до Испания, Обединените арабски емирства, Кения, Етиопия, Катар, Турция, Уганда, Румъния и друга държава, за която не е ясно.

В същото време ТАСС съобщава, позовавайки се на медията IRIB, която цитира Комисията по национална сигурност и външна политика към иранския парламент, че саботажът е извършен в резултат на детонация на взривно устройство, поставено в обекта. Съобщава се още, че в резултат на взрива частично е повредена системата за електроснабдяване на центрофугите. Няма данни да е извършена кибератака.

Вчера Иран потвърди, че вече обогатява уран с концентрация от 60%. 

Иран е на малка крачка от обогатяване на уран с концентрация от 90%, което може да позволи на страната да създаде атомна бомба. До момента Ислямската република обогатяваше до 20% ниво на чистота на урана.

Атаката по завода в Натанз, при която според разпространяваната информация са повредени хиляди центрофуги, изглежда е част от ескалиралата тайна война между Израел и Иран.

Израелските власти не са коментирали нападението, на което Техеран се закани да отговори.

Иран: 60% обогатяване на уран е в отговор на ядрения тероризъм на Израел

Иран: 60% обогатяване на уран е в отговор на ядрения тероризъм на Израел

Иран твърди, че се нуждае от уран с по-висока концентрация за медицински цели

Извършената през уикенда атака по завода в Натанз първоначално бе описвана като прекъсване на електропреносната мрежа, но по-късно ирански представители започнаха да я определят за нападение.