Единственото решение за прекратяване на войната в Йемен е чрез преговори и враждуващите фракции трябва да се възползват от тази възможност. Това заяви в понеделник в Берлин специалният пратеник на ООН за Йемен, предаде Анадолската агенция. "Всички сме съгласни, че единственото решение за прекратяване на тази трагедия е чрез договорено политическо споразумение, което отговаря на стремежите на жените и мъжете в Йемен", заяви Мартин Грифитс в изявление за пресата. Вярвам, че това е момент за решения. Това е момент за отговорно ръководство. Накрая повтарям призива си към страните да се възползват от съществуващата възможност и да преговарят без предварителни условия", добави той.

Грифитс посочи, че процесът на дипломатически преговори в Йемен е достигнал "критичен момент". Дипломатът на ООН заяви, че хуманитарните нужди на Йемен трябва да бъдат приоритетни. "Вярвам, че първо трябва да отговорим на критичните хуманитарни нужди и да изградим доверие между страните.

Донорската конференция за Йемен събра по-малко от половината средства

Донорската конференция за Йемен събра по-малко от половината средства

ООН иска да се избегне най-тржкият глад, който светът е виждал от десетилетия насам

Грифитс се срещна с германския външен министър Хайко Маас и специалния пратеник на САЩ за Йемен Тимоти Лендеркинг в Берлин по-рано през деня, за да обсъдят усилията на ООН за прекратяване на огъня в цялата страна. Разговорите бяха фокусирани и върху мерки за изграждане на доверие между конфликтните страни и връщане към политическия процес. След срещата с германския външен министър двамата специални пратеници трябва да вземат участие във виртуална среща на високопоставени държавни служители в така наречения формат P5 плюс 4 (пет правомощия на вето на ООН плюс Германия, Швеция, Кувейт и ЕС).

Движението на йеменските шиитски бунтовници хуси заяви днес, че е изстреляло 17 дронове и две балистични ракети по цели в Саудитска Арабия, включително по съоръженията на "Арамко" в Джубайл и Джеда, предаде "Ройтерс". Няма незабавно потвърждение за Саудитска Арабия.

Водената от Саудитска Арабия коалиция, заяви късно вчера, че е прихванала и унищожила шест въоръжени безпилотни самолети на хусите.

Йемен е обзет от насилие и хаос от 2014 г., когато иранско настроените хуситски бунтовници превземат голяма част от страната, включително столицата Сана. Кризата ескалира през 2015 г., когато ръководената от Саудитска Арабия военна коалиция срещу бунтовниците започна опустошителна въздушна кампания, насочена към отмяна на териториалните придобивки на хусите.

Смята се, че десетки хиляди йеменци, включително цивилни, са били убити в конфликта, починали при сражения, глад и болести, което е довело до една от най-тежките хуманитарни кризи в света.