Kораб за насипни товари, притежаван от Гърция, е бил атакуван от йеменските хуси, докато е пътувал на север в Червено море. Това са съобщили от британската компания за морска сигурност Ambrey в четвъртък, цитирани от "Ройтерс"

Сигналите на кораба са спрели на 118 морски мили източно от Масава, Еритрея, когато е пътувал от Мормугао, Индия, с дестинация Суец, Египет, се казва в изявление на фирмата, в което не се посочва името на кораба.

"Предполагаемият удар срещу  кораба беше съобразено със заявеното намерение на хусите. Езикът им не показва, че те твърдят, че са повредили кораба. Към момента събитието не е било потвърдено."

Хусите провели 6 операции в Червено море и Индийския океан

Хусите провели 6 операции в Червено море и Индийския океан

Ударили американски самолетоносач, американски разрушител и три кораба

Йеменските хуси проведоха военни операции срещу три кораба в Червено море и Арабско море, каза в сряда военният говорител на групата Яхия Сари.

Два от корабите, Roza и Vantage Dream, са били атакувани в Червено море с редица ракети и дронове, каза Сари в телевизионна реч.

Третият кораб, американският кораб Maersk Seletar, е бил атакуван в Арабско море с множество дронове, добави Сари.

Припомняме, че последно хусите обявиха, че са провели 6 операции в Червено море и Индийския океан.

Те са били срещу американски самолетоносач, американски разрушител и три кораба в Червено море и Индийския океан.

Хусите мъстят за ударите на САЩ с атака по американски самолетоносач

Хусите мъстят за ударите на САЩ с атака по американски самолетоносач

Изстреляни са ракети срещу кораба "Айзенхауер" в Червено море

На 31 май Сари заяви, че нападението срещу "Айзенхауер" е в отговор на ударите на САЩ и Великобритания срещу Йемен. При шест удара на Вашингтон и Лондон бяха убити 16 души, а 41, включително цивилни, бяха ранени.

Атаките срещу провинция Ходейда са били извършени срещу пристанището в Салиф, радиосграда в квартал Ал-Хок, лагер Галифа и две къщи.

Американската и британската армия посочиха, че са нанесли удари срещу цели на хусите в Йемен, за да възпрат екстремистите от по-нататъшно прекъсване на корабоплаването в Червено море.

Централното командване на САЩ съобщи, че американските и британските сили са ударили 13 цели в контролираните от бунтовниците райони на Йемен.

Иран - съюзник на хусите - осъди ударите като "нарушения на суверенитета и териториалната цялост на Йемен, международните закони и правата на човека".

Йеменските бунтовници контролират голяма част от Йемен и твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа. От ноември насам те многократно нанесоха удари с дронове и ракети в Червено море, протока Баб ел Мандеб и Аденския залив.

Това принуди редица търговски превозвачи да пренасочат корабите си към други маршрути и породи страхове, че войната между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток.