Йеменските хуси са извършили операция, насочена срещу британския петролен танкер "Марлин Луанда" в Аденския залив.

Избухнал е пожар, съобщава "Ройтерс".

Те са използвали редица подходящи ракети, ударът е бил директен, каза в изявление военният говорител на хусите Яхия Сареа.

Морските търговски операции на Обединеното кралство са потвърдили за съобщението на кораба за помощ и призовават екипажите на корабите в района към повишено внимание. 

Британски служители настояха, че има доказателства, че хусите са били сериозно засегнати от западните удари и обещаха да продължат усилията си, докато групата не бъде принудена да се съгласи на прекратяване на огъня.

Хусите прогониха търговски и военни кораби на САЩ в Червено море

Хусите прогониха търговски и военни кораби на САЩ в Червено море

Експлозии са им попречили да прекосят протока Баб ел-Мандеб

Припомняме, че китайски официални лица поискаха от иранските си колеги да помогнат за ограничаването на атаките срещу кораби в Червено море от подкрепяните от Иран хуси или да рискуват да навредят на бизнес отношенията с 

Дискусиите за атаките и търговията между Китай и Иран са се провели на няколко скорошни срещи в Пекин и Техеран, казаха иранските източници.

"По принцип Китай казва: "Ако нашите интереси бъдат накърнени по някакъв начин, това ще се отрази на бизнеса ни с Техеран. Така че кажете на хусите да проявят сдържаност", каза ирански служител, информиран за преговорите, който говори с "Ройтерс" при условие анонимност.

Атаките, които според хусите са в подкрепа на палестинците в Газа, повишиха разходите за корабоплаване и застраховка, като прекъснаха ключов търговски път между Азия и Европа, използван широко от кораби от Китай.

ООН: Атаките на хусите сринаха с 42% търговския поток през Суецкия канал

ООН: Атаките на хусите сринаха с 42% търговския поток през Суецкия канал

Засилват се опасенията за световната търговия

Датската компания Maersk съобщи, че експлозии са принудили два кораба, управлявани от нейното дъщерно дружество в САЩ и превозващи американски военни доставки, да обърнат курса си при прекосяването на протока Баб ел-Мандеб край Йемен.

Атаките на йеменските хуси срещу кораби в Червено море прекъсват морската търговия през Суецкия канал, като някои кораби се пренасочват към много по-дългия маршрут Изток-Запад покрай южния край на Африка.