Президентът на Съединените щати Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, с която се забранява на федералните агенции и ведомства да използват търговски шпионски софтуер, който може да застраши националната сигурност или да бъде използван от "чуждестранни участници" за нарушаване на човешките права по света.

"Търговският шпионски софтуер се разпространи през последните години с малко механизми за контрол и висок риск от злоупотреба", обясни Белият дом, като отбеляза, че тези инструменти за кибер наблюдение, продавани от търговците, могат да получат достъп до устройствата и да събират съдържание без знанието или одобрението на потребителите.

Директивата също така забранява на правоприлагащите, отбранителните и разузнавателните организации да използват такъв софтуер.

Разпространението на търговски шпионски софтуер създава ясни и нарастващи рискове за контраразузнаването и сигурността на Съединените щати, включително за безопасността и сигурността на правителствения персонал на САЩ и техните семейства.

Персоналът на правителството на САЩ в чужбина е бил обект на търговски шпионски софтуер, а ненадеждните търговски доставчици и инструменти могат да представляват значителен риск за сигурността и целостта на информацията и информационните системи на правителството на САЩ.

Освен това все по-голям брой чуждестранни правителства по света използват тази технология, за да улеснят репресиите и да дадат възможност за нарушаване на правата на човека, включително за сплашване на политически опоненти и ограничаване на несъгласието, ограничаване на свободата на изразяване и наблюдение и преследване на активисти и журналисти. Злоупотребата с тези мощни инструменти за наблюдение не се ограничава само до авторитарните режими.

Шефът на TikTok към САЩ: Приложението не е агент на Китай

Шефът на TikTok към САЩ: Приложението не е агент на Китай

TikTok никога не е и не би предал потребителски данни от САЩ на китайското правителство

Демократичните правителства също се сблъскаха с разкритията, че участници в техните системи са използвали търговски шпионски софтуер, за да насочват вниманието си към техните граждани без подходящо законово разрешение, гаранции и надзор.

В отговор на това администрацията на Байдън-Харис мобилизира усилията на цялото правителство за противодействие на рисковете, породени от търговския шпионски софтуер.

Днешната изпълнителна заповед се основава на тези инициативи, както и на допълнителни двупартийни действия на Конгреса, за да се създадат стабилни защити срещу злоупотреба с такива инструменти.

Тази изпълнителна заповед ще послужи като основополагаща инициатива на САЩ по време на втората Среща на върха за демокрация на 29-30 март 2023 г., на която президентът Байдън ще бъде домакин заедно с лидерите на Коста Рика, Нидерландия, Република Корея и Република Замбия.

В изпълнение на Стратегията за национална сигурност на президента Байдън настоящата заповед демонстрира водещата роля на Съединените щати и ангажимента им за развитие на технологиите за демокрация, включително чрез противодействие на злоупотребата с търговски шпионски софтуер и други технологии за наблюдение.

Махат TikTok и от телефоните на френските държавни служители

Махат TikTok и от телефоните на френските държавни служители

И Франция взе превантивни мерки за киберсигурността си

Настоящата заповед ще послужи и като основа за задълбочаване на международното сътрудничество за насърчаване на отговорното използване на технологиите за наблюдение, за противодействие на разпространението и злоупотребата с такива технологии и за стимулиране на реформата в индустрията.