TikTok никога не е и не би предал потребителски данни от САЩ на китайското правителство, дори и да има подобно искане.

Това заяви главният изпълнителен директор на мобилното приложение, след като опасенията за националната сигурност на САЩ нарастват в последно време, предаде Reuters.

По думите му компанията майка на TikTok ByteDance не е собственост и не се контролира от нито едно правителство или държавно образувание. ByteDance не е агент на Китай или която и да е друга страна, увери шефът на TikTok.

Американските критици на видеоприложението призовават властта за забраната му в цялата страна. На този фон ръководството на TikTok заяви, че е похарчил повече от 1.5 млрд. долара за строгa сигурност на данните.

Изпълнителният директор на приложението посочи, че предстои всички защитени данни на САЩ да бъдат под защитата на законите на САЩ и под контрола на американския екип по сигурността. "При тази структура няма начин китайското правителство да получи достъп до тях или да принуди за достъп към него", добави още той.

Припомняме, преди две седмици Белият дом подкрепи законодателството на Сената, което дава на администрацията нови правомощия да забранява употребата на притежаваното от Китай приложение TikTok, ако представляват заплаха за националната сигурност

Канада, Белгия, Европейският парламент и Европейската комисия, БиБиСи също забраниха приложението от официални устройства.

Лавинообразно забраняват TikTok в САЩ

Лавинообразно забраняват TikTok в САЩ

Обмисля се национална забрана