Хипотетичният отказ от "Северен поток - 2" не гарантира растеж на вноса на втечнен природен газ от САЩ, коментира министърът на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер, цитиран от "РИА новости".

"САЩ търси пазари и ние разбираме това и сме готови този газ по-лесно да достига Германия, но сега е много по-скъп, отколкото доставяният чрез тръбопровода газ", допълва министърът пред АРД.

Алтмайер обясни, че ако САЩ поставят собствените си икономически интереси на първо място, то те трябва да бъдат подготвени за факта, че европейците правят същото.

САЩ се гласят да налагат санкции заради "Северен поток 2"

САЩ се гласят да налагат санкции заради "Северен поток 2"

Можел да засили "зловредното влияние" на Русия в Европа

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Новият тръбопровод е планиран да бъде построен до текущия "Северен поток".

Дружественият оператор на проекта "Северен поток 2" вече е получил необходимите разрешителни за изграждането на газопровода в териториалните води на Германия и терминал страната. Разрешение има и от Финландия.

Северен поток 2 няма да ни направи по-зависими от Русия, подчерта Берлин

Северен поток 2 няма да ни направи по-зависими от Русия, подчерта Берлин

Нашият анализ е...че не ни прави по-зависими от Русия