Чешкото правителство може да ограничи достъпа на граждани от България и Румъния до пазарите си на труд.

Тази мярка се съдържа в законопроект, приет днес от Камарата на представителите. Информацията е на чешкия FinancniNoviny.cz, цитиран от money.bg.

Предстои утвърждаването на законопроекта от Сената и от президента, преди той да влезе в сила.

Министърът на труда на Чехия Петр Некас (Граждански демократи, ODS) е казал пред Камарата, че чешките кабинети винаги са подкрепяли свободното движение на работната сила.
Но чешкото законодателство трябвало да включи някои предпазни мерки.

Веднага щом България и Румъния бяха приети за членки на ЕС през януари, Чешка република отвори трудовия си пазар за българи и румънци, припомнят чехите.

Според сегашното чешко законодателство, страната може да ограничава достъпа до трудовите си пазари за граждани на страни, които прилагат аналогични ограничения за чешки кандидати за работа.

Чешка република също може да приложи защитни мярки, възприети от стар член на ЕС, срещу някоя от деветте страни, които се присъединиха към ЕС заедно с Чехия.

В чешката Камара на представителите трудно е минал и друг законопроект от трудовото право, според който компаниите, наемащи хора с увреждания, в бъдеще ще получават повече пари от държавата.