Естонските граничари са започнали да раздават на руснаците листовки, в които предупреждават, че руско-естонската граница скоро може да бъде затворена, научи RTVI. Същата информация в момента е публикувана на уебсайта на естонското полицейско управление.

"През последните седмици Русия умишлено изпраща към естонската граница групи чужденци, които нямат законно право да влизат в Европейския съюз. Ако тази дейност продължи, ще бъдем принудени да затворим граничните пунктове, за да защитим националната сигурност и обществения ред, както вече беше направено във Финландия заради миграционния натиск", се казва в публикацията.

Според RTVI листовки с такова предупреждение са били раздавани на руснаците при напускане на Естония през Нарва. От полицейското управление предупреждават, че ако този граничен пункт бъде затворен, маршрутът за влизане в страната може да се удължи с няколкостотин километра.

РБК изпрати запитване до граничната служба на Федералната служба за сигурност на Русия и до посолството на Руската федерация в Република Естония.

В края на ноември естонските граничари започнаха да монтират бетонни блокове, известни като "драконови зъби", на граничния контролно-пропускателен пункт Нарва.

Естония: Русия се готви за военна конфронтация със Запада

Естония: Русия се готви за военна конфронтация със Запада

Все по-голям брой западни служители предупреждават за военна заплаха от Русия за страните по източния фланг на НАТО

По това време властите не изключват възможността за затваряне на контролно-пропускателния пункт поради изострянето на миграционната ситуация.

Според естонската гранична служба тези мерки са били необходими за "защита на националната сигурност и обществения ред" в страната.