Необичайно топлата пролет е ускорила началото на сезона на комарите в много части на Гърция, съобщи във вторник Националната организация за обществено здраве (EODY).

Тя призова гражданите да се предпазят от ухапвания, обобщи "Та Неа".

В бюлетин EODY изрази особена загриженост относно вируса на западнонилската треска, който може да бъде предаден на хората от комари, пренасящи болестта след ухапване на заразени птици, като посочи, че през последните години случаите не само са се увеличили, но и са се разпространили в по-широк географски план, появявайки се в много части на Гърция и Европа.

Най-добрият начин за предпазване от вируса на Западнонилската треска и от други болести, пренасяни от комари, като например малария, е използването на репеленти, особено през вечерните часове, поставянето на мрежи против комари и/или вентилатори у дома, носенето на дълги ръкави и панталони на открито, избягването на застояла вода, например чрез поливане на растенията рано сутрин, както и почистването на канализацията и храсталаците, които могат да задържат влага и да служат като място за размножаване на комарите.

Друга основателна причина за избягване на застояла вода и използване на репеленти за домашни любимци е предпазването на домашните любимци от пясъчни мухи, които могат да пренасят лайшманиоза - заболяване, което може да бъде фатално за кучетата и може да зарази и хората, макар и с много по-слаби симптоми.

ООН одобри втора ваксина срещу малария

ООН одобри втора ваксина срещу малария

Но усилията за ограничаване се усложняват от резистентност към основни лекарства за малария и разпространение на инвазивни видове комари

В директивите за защита на животните се препоръчва използването на нашийници, спрейове или таблетки за отблъскване на насекоми за кучетата, особено ако те живеят в район с много зеленина. Препоръчва се и ваксинация срещу заболяването.