В рамките на Международния военно-технически форум "Армия-2023", който се провежда от 14 до 20 август в Конгресно-изложбения център "Патриот", на полигона "Алабино" и летище "Кубинка", бе представена и изложбата "Военно образование".

На нея са изложени 84 експоната, отделно от които щанд, тренажор и електронни образователни ресурси, ползвани от над 500 ученици, кадети и преподаватели от 41 учебни заведения към Министерството на отбраната, както и от седем промишлени предприятия, предаде ТАСС.

В церемонията по откриването на изложбата участва заместник-министърът на отбраната Николай Панков.

Той посочи, че в изложбата може да бъде видян интерактивен тактически полигон, както и тренажор за подготовка на изчисления на зенитно-ракетен комплекс Тор-М2, интерактивна система за обучение на специалисти по експлоатация и ремонт на ракети и артилерийски оръжия. Изложението включва клъстер от безпилотни летателни апарати, авиационни и военноморски клъстери, киберполигон за обучение на специалисти в областта на информационната сигурност, както и тренажор за обучение на екипажа на специална машина за химическо разузнаване "T-RHM-8".

Друг акцент в рамките на изложбата бе представеното от  Самарския университет устройство за откриване на дронове. То прилича на модел на малък космически кораб с радарно наблюдение, с турбореактивен радиоуправляем двигател за свръхлеки безпилотни летателни апарати, с VR комплекс за обучение по двигателостроене и много други екстри. Устройството за откриване на дронове е разработено от един от индустриалните партньори на университета, а тестовете му се провеждат в бойни условия, обясниха от университета.

В първия ден на изложбата руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин разговаря с началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Джибути дивизионен генерал Закария Шейх Ибрахим. Двамата обсъдиха развитието на двустранните отношения.

Освен с генерала от Джибути Фомин се срещна и със заместник-министъра на отбраната на Лаос - генерал-лейтенант Тиантхонг Сонтаат.

Фомин разговаря и със съветника по националната сигурност на министър-председателя на Бангладеш - генерал-майор Тарик Ахмед Сидикуи, както и с държавния секретар на Министерството на отбраната на Кралство Камбоджа генерал Юн Мин.

По време на форума стана ясно, че научно-производственият център "Хруничев"(част от "Роскосмос") планира да сключи договори в близко бъдеще и да започне да произвежда части за авиационната индустрия. Това съобщи за"ТАСС Алексей Варочко, генерален директор на предприятието.

По време на изложението министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров обяви, че почти 100% от всички основни многообещаващи оръжия, които от Министерството на отбраната са си вписали в графика за превъоръжаване, се доставят навреме, а дори и предсрочно.

На форума "Армия-2023" представиха най-новата ракета с касетъчна бойна глава

На форума "Армия-2023" представиха най-новата ракета с касетъчна бойна глава

"Имаме 24 от тях", съобщиха от Института по приложна физика

До края на годината се очаква продажбите на тежкотоварни камиони да достигнат 120 000 единици, обяви генералният директор на Kamaz Сергей Когогин пред репортери. Той уточни, че през изминалата 2022 година са се продали 75 000  камиона.

В експозицията и като цяло в деловата част от програмата на форума участват около 1500 водещи руски предприятия от отбранителната промишленост, както и 85 чуждестранни компании и организации от 7 страни. Организатор на форума е Министерството на отбраната на Русия.