Чеченският лидер Рамзан Кадиров смята, че папа Франциск е станал жертва на пропагандата и чуждестранните медии, заради което осъжда в коментара си за войната в Украйна жестокостта на бурятите и чеченците, съобщи ТАСС.

"Как можете да определите дали на бойното поле е весел, мрачен, сантиментален или жесток един враг? Как можете да определите "на око" в общ отряд националността на руски войник, след като в страната ни живеят повече от 190 народа?", написа Кадиров в канала си в Telegram. Ръководителят на Ватикана, разбира се, не може. Той просто стана жертва на пропагандата и упоритостта на чуждестранните медии."

Той отбеляза, че една световноизвестна религиозна личност трябва да се срамува от невежеството си за отношението на мюсюлманите към врага. Според него, за отношението на чеченците към затворниците, независимо дали е жестоко или не, украинските военни могат да кажат на папата.

Кадиров уточни, че сред бойците от Чечения няма алкохолици и наркомани. Той добави, че всеки от тях знае, че на война не трябва да се забравя за честта, достойнството и уважението дори към врага.

Москва се ядоса на коментар на папа Франциск за войната

Москва се ядоса на коментар на папа Франциск за войната

Папата осъди руската жестокост в Украйна

Припомняме, че ден по-рано Русия остро осъди изказването на папа Франциск за "жестокостта" на действията ѝ в Украйна. Силното недоволство на Москва бе изразено пред Ватикана от руския пратеник.

В интервю за йезуитското списание "Америка" главата на Римокатолическата църква заяви: "Когато говоря за Украйна, говоря за жестокостта, защото имам много информация за жестокостта на войските, които нахлуват там. Като цяло най-жестоките са може би тези, които са от Русия, но не са от руската традиция, като чеченците, бурятите и така нататък. Разбира се, тази, която нахлува, е руската държава. Това е пределно ясно".

От началото на руската инвазия през февруари Франциск споменава Украйна в почти всички свои публични изяви и неколкократно предупреди, че има опасност кризата да доведе до използването на ядрени оръжия, което би имало неконтролируеми последствия в световен мащаб.

Миналия месец Франциск за първи път директно помоли руския президент Владимир Путин да прекрати "спиралата от насилие и смърт" в Украйна.

Папа Франциск иска мир, а не просто примирие в Украйна

Папа Франциск иска мир, а не просто примирие в Украйна

Ватиканът предлага да посредничи за прекратяване на конфликта

Преди седмици в интервю за в. "Стампа" папа Франциск повтори, че Ватиканът е готов да направи всичко възможно, за да посредничи и да сложи край на конфликта между Русия и Украйна.

В отделно изказване главата на Римокатолическата църква призова управляващите в Украйна да бъдат "далновидни", за да осигурят мир, вероятно намеквайки, че Киев ще трябва да направи отстъпки, за да прекрати войната.