Директорът на отоплителната централа, генералният директор на Климовския специализиран завод за патрони, както и заместник-началникът на администрацията на град Подолск в Московска област бяха задържани след масово спиране на отоплението. Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Следствения комитет на Руската федерация.

В изявлението на ведомството се отбелязва, че Следственият комитет на Московска област е задържал тези служители "като част от наказателно дело относно предоставянето на услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност на живота и здравето на потребителите". Следственият комитет също съобщи, че е образувано наказателно дело за злоупотреба с власт, причинило тежки последици и довело до задържане на заместник-ръководителя на администрацията на градския район Подолск.

Жителите на град Подолск в Московска област вече няколко дни живеят без отопление при ниски температури. Местните власти са въвели режим на извънредна ситуация на местно ниво. Жителите на микрорайона са били снабдявани с топлина от котелното на Климовския патронен завод, а там, както се твърди, поради "токов удар" в топлопреносната мрежа е имало хидравличен удар, който е предизвикал изтичане на вода на няколко места.

Почти 150 хил. души са останали без отопление. Хората се оплакаха, че мръзнат, и разпалиха огньове на улицата. В момента европейската част на Русия е обхваната от много ниски температури.

Длъжностното лице, което е изпълнявало задълженията за наблюдение на подготовката и работата на отоплителната централа, по-специално, е заподозряно, че е подписало сертификат за готовност за отоплителния период и е издало сертификат за готовност на централата, знаейки за дефектите на оборудването и необходимостта от проверка, което в крайна сметка довело до авария на топлопровода.

От Следствения комитет съобщиха, че са извършени претърсвания и изземвания в помещения и на работните места на задържаните, водят се разпити.

Всички служби в Московска област незабавно бързо се включиха в работата по възстановяване на отоплението след аварията, каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери.

"Ситуацията с отоплението беше решена много бързо от самото начало, на всички места, където имаше извънредни ситуации, всички служби за спешна помощ, жилищно-комунални услуги, общински, областни, регионални служби работеха денонощно", каза Песков.

В отговор на въпрос как Кремъл оценява действията на регионалните власти в настоящата ситуация, говорителят на руския президент Дмитрий Псков заяви: "Всички направиха всичко възможно и бяха положени максималните възможни усилия. Наистина на места беше невъзможно незабавно да бъдат отстранени последствията. За съжаление чувствам, че хората, които седяха на студено, без ток, трябваше да преживеят много неудобства, много мъки. Разбира се, ще бъдат направени изводи, така че на тези места, където инфраструктурата е най-уязвима от гледна точка на неизправност, трябва да се смени предварително."

Кремъл се надява, че последствията от авариите в жилищно-комуналните мрежи в Московска област и могат да бъдат отстранени в близко бъдеще. "Работата продължава в авариен режим, всички служби работят ден и нощ. Да се ​​надяваме, че в най-близко бъдеще ще успеем да се справим с тази ситуация и да върнем електричеството и най-важното топлината на хората", каза Песков.

Става ясно, че проблеми с отоплението има и в окупираната от Русия част на Херсонска област в Украйна.

Той припомни, че предишния ден руският президент Владимир Путин е получил доклади по телефона от губернаторите на Московска област и Херсонска област Андрей Воробьов и Владимир Салдо, а също така е дал указания на Министерството на извънредните ситуации и Росети да продължат да оказват помощ за възстановяване на отоплението и електрозахранването..

Стратегическият команден пункт на ракетните войски край Москва е оставен без отопление

Стратегическият команден пункт на ракетните войски край Москва е оставен без отопление

Важно военно градче също е без ток и на студено