Президентът на Беларус Александър Лукашенко разпореди да се разработи алгоритъм за използване на ядрено оръжие от страна на републиката.

"Никой досега не е воювал с ядрена сила. Сега основната задача е. Гулевич (Виктор Гулевич, началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус ) току-що е тук. Той, министърът (министърът на отбраната Виктор Хренин ) и председателят на КГБ (Иван Тертел) са натоварени със задачата да определят алгоритъма на използване на тези оръжия", заяви Лукашенко във вторник на церемония по връчване на военни пагони на висши офицери в Двореца на независимостта в Минск. Той беше цитиран от президентската пресслужба.

Беларуският президент отбеляза, че в основата на алгоритъма "трябва да бъде това, че трябва да го приложим в труден момент, ако ни нападнат. "А това означава, че Съюзната държава ще бъде нападната, както вече започнаха да я порицават в Русия", добави той.

"Но не в това е въпросът. Да предположим (това е само предположение), че можем да го използваме в съгласие с Русия. Тези дребни аргументи: ние сме използвани и т.н. - всичко това са глупости. Няма нищо от това и не може да има. Това е нашето оръжие и ние ще го използваме", подчерта Лукашенко.

Лукашенко: Ако Русия се разпадне, Беларус ще загине под развалините

Лукашенко: Ако Русия се разпадне, Беларус ще загине под развалините

Беларус приведе армията си в пълна бойна готовност

Москва и Минск потвърдиха, че Беларус вече е започнала да получава руските тактически ядрени оръжия, които президентът Владимир Путин обеща да разположи там, докато напрежението със Запада нараства заради инвазията на Русия в Украйна.

САЩ определиха като "абсолютно безотговорно" изявлението на Путин, че Русия е разположила първото си тактическо ядрено оръжие в Беларус. Отделно на това стана ясно, че Русия няма да информира САЩ за броя на ядрените бойни глави, които разполага в Беларус, както и за тестовете на нейното торпедо "Посейдон", което също може да носи ядрена глава. 

Дуда: НАТО трябва да отговори на руските ядрени бомби в Беларус

Дуда: НАТО трябва да отговори на руските ядрени бомби в Беларус

Русия не може да спечели тази война