Беларус вече приема руски тактически ядрени оръжия. Това заяви президентът Александър Лукашенко, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи някои от тях три пъти по-мощни от атомните бомби, хвърлени от САЩ над Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

Това е първото разполагане от страна на Москва на такъв тип бойни глави -ядрени оръжия с по-малка мощ и обсег, които биха могли да бъдат използвани на бойното поле - извън руска територия след падането на Съветския съюз.

Този ход се следи отблизо от Съединените щати и техните съюзници, както и от Китай, който многократно предупреждаваше да не се използват ядрени оръжия във войната в Украйна.

"Имаме ракети и бомби, които получихме от Русия", обяви беларуският лидер в интервю за руския държавен телевизионен канал "Россия-1".

Беларус няма да се поколебае да използва ядрено оръжие

Беларус няма да се поколебае да използва ядрено оръжие

В случай на агресия срещу страната

Лукашенко - близък съюзник на руския президент Владимир Путин, вчера заяви, че ядрените оръжия ще бъдат физически разположени на територията на Беларус "след няколко дни", като страната разполата с необходимите съоръжения да приеме и ракети с по-голям обсег, ако това се наложи.

Миналата седмица Путин заяви, че Русия ще запази контрола върху тактическите ядрени оръжия и ще започне да ги разполага в Беларус, след като бъдат подготвени специални хранилища за целта.

На 25 март Путин обяви, че Русия, по искане на Беларус, ще разположи свои тактически ядрени оръжия в републиката, което САЩ отдавна били направили на територията на своите съюзници.

Руски тактически ядрени оръжия в Беларус - какво означава това?

Руски тактически ядрени оръжия в Беларус - какво означава това?

На първо място, това може да намали времето за реакция на НАТО в случай на атака

Съединените щати разкритикуваха решението на руския лидер, но заявиха, че нямат намерение да променят собствената си позиция относно стратегическите ядрени оръжия, нито виждат признаци Русия да се готви да използва ядрено оръжие.

Лукашенко посочи, че страната му има голям брой ядрени хранилища, останали от съветско време, и е възстановила пет или шест от тях.

По негови думи разполагането на ядрени оръжия ще действа като възпиращо средство срещу потенциални агресори.

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари.

Страната граничи с три държави членки на НАТО: Литва, Латвия и Полша.

Дуда: НАТО трябва да отговори на руските ядрени бомби в Беларус

Дуда: НАТО трябва да отговори на руските ядрени бомби в Беларус

Русия не може да спечели тази война