Беларус обяви, че е решил да даде зелена светлина за разполагането на руски тактически ядрени оръжия, въпреки натиска от страна на Съединените щати и техните съюзници, насочени към промяна на политическата и геополитическа посока, съобщава Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин заяви преди дни, че Москва в бъдеще ще се стреми да разположи тактически ядрени оръжия в съседна Беларус, верен съюзник, ескалирайки противопоставянето със Запада.

Беларуското външно министерство оправда решението си да си сътрудничи с Русия, заявявайки, че Минск действа, за да се защити от Запада.

През последните две години и половина Република Беларус е подложена на безпрецедентен политически, икономически и информационен натиск от страна на САЩ, Обединеното кралство и нейните съюзници в НАТО, както и страните членки на Европейския съюз. С оглед на тези обстоятелства и основателните опасения и рискове в сферата на националната сигурност, произтичащи от тях, Беларус е принудена да отговори чрез укрепване на собствените си способности за сигурност и отбрана, се казва в изявление на беларуското външно министерство.

От Минск съобщиха, че руските ядрени планове няма да противоречат на международните споразумения за неразпространение, тъй като самата Беларус няма да има контрол върху оръжията.

НАТО реагира остро на плановете на Путин за разполагане на ядрено оръжие в Беларус, като определи подобен ход като безотговорен и опасен. ЕС пък заплаши Беларус с налагането на нови санкции.

Борел вижда заплаха за европейската сигурност в ядрени оръжия в Беларус

Борел вижда заплаха за европейската сигурност в ядрени оръжия в Беларус

ЕС е готов да отговори на ескалацията с допълнителни санкции